Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1 250 datorer används inte – kostar 8 miljoner varje år

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

1 250 datorer står oanvända på Karolinska Universitetssjukhuset.

Det framgår av ett personalmejl under tisdagen.

Kostnaden för dessa datorer är drygt åtta miljoner kronor per år.

I ett meddelande till Karolinskas personal framgår det att Universitetssjukhuset genomför ett större arbete för att inaktivera datorer som inte använts sedan årsskiftet.

Eftersom dessa kostar i licenser trots att de är utbytta innebär den nuvarande situationen en betydande kostnad för sjukhuset – enligt meddelandet 8,3 miljoner på årsbasis.

Det ska finnas 1 250 datorer som inte används men som tickar upp med nästan 700 000 kronor i månaden, enligt utskicket i dag.

”Utöver månadskostnaderna tillkommer kostnader per dator för exempelvis bildskärmar, licenser för programvaror och funktionskonton”, skriver Karolinska.

Flera av datorerna ska ha återlämnats men inte avregistrerats, varför kostnaderna finns kvar.

”Ett mindre antal av datorerna är sådana som verksamheter antingen sparat ”på hyllan” eller som medarbetare tagit med sig hem”, skriver Karolinska.

Expressen har varit i kontakt med pressavdelningen som bekräftar uppgifterna.

Nya rutiner kring inköp

På Karolinska förklarar man den utdragna och kostsamma hanteringen av licenserna med nya rutiner kring bland annat inköp.

– Inom ramen för vårt besparingsprogram så påbörjades under våren bland annat ett arbete med att se över och konsolidera antalet IT-arbetsplatser på sjukhuset. Från att varje avdelning tidigare själva stått för sina egna inköp och kostnader läggs de numera in under Karolinskas centrala IT budget, skriver Anders Jönebratt CIO/IT-direktör Karolinska Universitetssjukhuset, ett mejlsvar.

Han fortsätter:

– I den processen identifierades ca 1 200 datorer som sällan eller aldrig användes och som följaktligen kunde rationaliseras bort. En majoritet av datorerna har redan återlämnats till SF IT (Serviceförvaltning IT) i samband med flytt, livscykelhantering eller incidenthantering. Kostnadsbesparingen uppgår till drygt 8 miljoner på årsbasis 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!