Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

H&M-sömmerska ville starta fackförening – fick sparken

Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Låga löner och långa arbetsdagar med osäkra arbetskontrakt är vardag för textilarbetare i Kambodja. 

Neth jobbade på en fabrik som levererar merparten av sina kläder till H&M. 

När hon ville bilda en fackförening fick hon sparken, rapporterar SVT Nyheter.

Över 700 000 personer arbetar inom Kambodjas textilindustri som omsätter över 50 miljarder kronor och är en viktig kugge i landets ekonomi. Samtidigt är arbetssituationen för arbetaren ofta kantad av osäkerhet.

SVT:s Claes JB Löfgren har träffat sömmerskan Neth som berättar om tiden på fabriken Easttex som levererar kläder till svenska H&M. 

Hon vittnar om ett hårt arbetsklimat med många övertidstimmar och uppläxningar av cheferna. Med lönen på knappt 2 000 kronor i månaden försörjde hon sina föräldrar och två barn.

"Aldrig gjort något fel"

När hon och några kolleger ville bilda en fackförening, med anledning av att de inte fått tillräcklig ersättning för övertidstimmarna, fick hon sparken.  

– Jag är så upprörd eftersom jag aldrig gjort något fel, jobbat övertid även när jag varit sjuk. När produktionen legat nere för att symaskinerna gått sönder har jag tagit kortare lunchraster för komma i kapp. Så varför sparkade fabriken mig? säger hon till SVT. 

H&M säger att det inte var Neths fackliga engagemang som ledde till hennes avskedning. Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stränga order under kontrollbesök

Majoriteten av textilarbetarna är kvinnor och de flesta är anställda på korttidskontrakt som sällan förvandlas till fasta anställningar. Med korttidskontrakt är det lätt för fabrikerna att avskeda arbetarna som därför ofta går med på att arbeta  övertid – också när de är sjuka. 

Huvudansvaret för arbetsförhållandet bär den kambodjanska regeringen, menar organisationen Fair Action. Organisationen pekar dock också på uppköparens skyldigheter. H&M är den enskilt största köparen av kläder tillverkade i Kambodja. 

– H&M gjorde ibland kontrollbesök. Inför besöken gav de kinesiska cheferna stränga order om att vi inte fick säga något negativt om företaget, säger Neth till SVT.

"På grund av arbetsbrist"

När hon och hennes kolleger fick sparken kontaktade de klädföretaget, som lovade att hjälpa dem, men de har inte hört av sig, berättar hon. 

Cecilia Tiblad Berntsson är hållbarhetschef för sociala frågor på H&M. Till SVT:s Aktuellt säger hon att det inte var hennes fackliga engagemang som ledde till att hon avskedades. 

– Hennes kontrakt förlängdes inte på grund av arbetsbrist, precis som flera andra arbetare, säger hon.

SVT har försökt nå Easttex utan resultat.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!