Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi hittade kärleken på nätet"

Lång väg till kärleken. Mia gillade Joes sätt att uttrycka sig på dejtingsajten, även om hans svenska var usel.
Foto: SARA STRANDLUND

Mia den eviga singleln som törstade efter kärlek. Vändningen kom när hon provade att dejta på nätet. I dag lever hon i ett lyckligt och stabilt förhållande.

Numera är nätdejting det vanligaste sättet att träffa en partner på i Sverige. Krogen har, efter många säkra år i toppskiktet, halkat ner till fjärde plats.

 Ungefär var fjärde svensk mellan 25 och 65 år hittar sin partner på nätet, enligt en Sifo-undersökning från 2009. 

 Nätdejtingsajten Match.com har sedan starten i Sverige 2002 haft 850 000 registrerade medlemmar, varav hälften är kvinnor.

 –Det är otroliga siffror.  Sverige ligger i framkant vad gäller nätdejting, säger Hanna Bergholm, nordisk marknadschef på Match.com.

 Att så många nätdejtar har flera anledningar. Kanske har man inte vänner som är singlar samtidigt, och så har man kanske småbarn och kan inte gå ut när som helst. 

 –Jämställdheten är en stor faktor också. Vi kvinnor kan i dag säga vad vi vill ha och förväntar oss att få det också. Och så påverkar vårt klimat. I Sverige är vi lite av hemmamänniskor, så det passar oss att surfa på internet, säger Hanna Bergholm.

 –För bara tio år sedan var det ju skämmigt att säga att man letade efter en partner på internet. Då var man en ”sån där” som inte kunde få någon på annat sätt, säger Hanna Bergholm. MIA BERG, 48: 

”Joe är det bästa som hänt mig”

  Från svek och frustration till kärlek och harmoni. Mia Berg, 48, har äntligen hittat rätt i sambon Joe, 44. Men vägen dit var lång.


 Före Joe hade Mia inte haft en enda varaktig stadig relation i sitt vuxna liv. För tretton år sedan inledde hon ett distansförhållande med en man utomlands. Det varade i tre år, tills det kom fram att han redan var gift och hade barn i sitt hemland.

 –Så fort jag upptäckte det packade  jag hans väskor. Så småningom lämnade även hans fru honom. Det gladde mig, om jag ska vara ärlig, säger Mia. 

 –Jag hade blundat för sanningen, trots att min magkänsla sa att något var väldigt fel. Jag klandrade mig själv länge efteråt.

 Mia upptäckte att hon var gravid med mannen som hade svikit henne. Det fanns inte ens en tanke på att behålla barnet, så Mia gjorde abort.

 –Jag är evigt tacksam att jag gjorde aborten. Hur skulle jag förklara för ett barn att pappan försvann tillbaka till en annan familj? Han hade aldrig lämnat dem för vår skull.

 Efteråt har Mia kommit fram till att hon egentligen var mest kär i att vara kär. Att hon ville alldeles för mycket.

 När Mia var 39 år, fick hon livmoderhalscancer och förlorade även jobbet. Hon gick in i en depression som varade i fyra år. 

 –Allt kom på samma gång och sorgen fick ännu starkare fäste.

 2006 kände sig Mia återställd. Då hade hon varit ensam i fem år, utan en endaste relation. 

 –Jag var sjukskriven och arbetslös och träffade bara mina föräldrar. De fick ta emot all min ilska och frustration och det är något jag verkligen ångrar, säger hon. 

 Mia säger att hon levde i en glasbubbla, helt ensam och att det var i ensamhet hon skulle förbli. 

 –Jag cyklade igenom villakvarter och såg barnvagnar och trädgårdar och tänkte att jag aldrig skulle få ha det där. Att jag aldrig skulle få känna gemenskap med någon.

 Åren som följde var Mia ganska nöjd med att vara ensam ändå. Hon behövde tiden till att bygga upp sig själv igen.

 –För att kunna ha ett balanserat förhållande måste man själv vara i balans. Jag tror inte att det fungerar annars, resonerar hon.

 Mia gick på några dejter, men de ledde ingenstans. Några vänner undrade varför Mia inte la upp en profil på någon dejtingsajt på nätet. Hon som var så snygg och så allmänbildad skulle inte ha svårt att hitta någon, peppade de. Till sist gjorde hon det, av ren nyfikenhet.

 –Jag la upp en profil på Spraydate. Jag tänkte att om jag ska ge det en ärlig chans så måste jag vara rakt igenom ärlig själv. Jag skrev min rätta ålder, la upp en nytagen bild och undanbad mig alla gifta män, haha.

 Mia mejlade med både kvinnor och män och upptäckte snabbt att det var ett bra sätt att lära känna nya människor.

 –Jag hade tur som kom i kontakt med så många vettiga och normala människor. Jag tänkte också att stöter jag på någon som jag tycker är intressant på det sättet så vill jag nog träffa honom ganska omgående.

 Så dök amerikanen Joe upp. Mia kände att det var något speciellt med honom och ville träffa honom. 

 –Jag gillade hans sätt att uttrycka sig, även om hans svenska var usel. Och när vi pratade på telefon hade han en oerhört läcker röst, vilket är viktigt för mig, skrattar Mia. Han berättade om sin skilsmässa utan omsvep och att han varit ensam länge.

 Två veckor senare tog de en lång lunchpromenad ihop.

 –Vi blev inte förälskade direkt, men vi kände båda att det inte skulle vara farligt om vi skulle bli det.  Några veckor senare lade vi ner våra profiler på nätet och var officiellt tillsammans.

 Mia och Joe skyndade långsamt. I flera år var de särbos, dels för att inte ha bråttom och dels för att Joe hade två barn, 10 och 12 år gamla.

 –Jag har alltid sagt att jag inte vill bo med någon som har barn, för allt blir så komplicerat, säger Mia.

 För två år sedan fick Joe diabetes och det förändrade en hel del. Nu ville de bo tillsammans.

 –Det kändes helt rätt och framför allt kändes det tryggt. Kugghjulen snurrar väl inte helt smärtfritt, det är svårt att ta hand om andras barn, det tänker jag inte ljuga om. Men det är det ändå värt för med Joe är det som att komma hem. Vi satsar fullt ut på varandra nu vilket känns underbart. Vi vet precis när det hände: När vi bestämde oss för att det var han och jag. Det var i Slottsparken i Malmö, vi tittade på varandra och log exakt samtidigt. Då var jag helt övertygad om att jag vågade tro på kärleken igen.

 –Att vara tillsammans med Joe är det bästa som har hänt mig. Han ser mig som ingen annan har gjort förut. Han vet vad som är viktigt för mig och jag känner ofta att han sätter mig före sina egna intressen. Vi kommer att bli gamla ihop, jag bara 

 vet det.


Mias tips:

 Är du i balans attraherar du andra människor i balans, och tvärtom.

 Använd magkänslan – den kan du ofta lita på!

 Gör en riskanalys – väg vad människor säger mot fakta (antingen tar du reda på fakta eller så kommer de så småningom fram av sig själva).

 Var nöjd med vad du har – först när du kommit till rätta med din situation och accepterat den så är du redo att ta nästa steg.

 Var öppen – avfärda inte människor bara för att de inte motsvarar din ”standard-profil”.

FAKTA

Här kan du nätdejta:
Match.com
Meetic.se
Parship.se
Spraydate.se
Edarling.se
Firstdate.com
B2.se
Shakemyworld.com
Zoosk.com