Söndag bästa nätdejtardagen

Att dejta på nätet har blivit mindre tabubelagt med tiden, men fortfarande finns viss skamsenhet.
Foto: THINKSTOCK

Söndagar och dåligt väder - då går nätdejtingssajterna på högvarv. Och det är under januari månad som dejtaren ligger i som mest, enligt svenska dejtingsajter. 

- Det är då man tar man sig tid att bli medlem, fylla i uppgifter och fundera kring vad det är man söker. Och vi har märkt att den tv-reklam som körs på söndagar är den som ger allra bäst utfall för vår del, säger Sebastian Malmberg på matchmakingsajten Parship.

 Bilden bekräftas av flera andra stora nätdejtningssajter.

Väderberoende

 - Söndagar är helt klart den dagen då det är mest trafik hos oss. Men det är också mycket väderberoende, vi märkte direkt en enorm uppgång nu när vädret blev sämre, säger Mikael Josander, vd för Mötesplatsen.

 Att dejta på nätet har blivit mindre tabubelagt med tiden, men fortfarande finns viss skamsenhet, menar dejtningskonsulten Marie Hagberg.

 - Tv-program som Bonde söker fru och Ensam mamma söker har bidragit till att lätta på skammen. Det har hjälpt, men inte tillräckligt, säger hon.

Var fjärde singel

 Ungefär var fjärde vuxen svensk är singel. I enkäter svarar 90 procent av dessa att de tror på ödet när det gäller att träffa en ny partner.

 - Det kan vara en starkt bidragande orsak till att det finns så många singlar, säger Marie Hagberg.


Maria Celander/TT

FAKTA

• Världens första nätdejtningssajt WebPersonals.com startade 1993 i USA.
• Svenska dejtningssajter har flest besökare i januari.
• Sverige är det land i Europa som har flest singelhushåll. Närmare hälften av de svenska hushållen, 46 procent, består av en person.
• I närmare hälften av alla svenska singelhushåll nätdejtas det.
• Män som i sina profiler uppger att de söker en tillfällig romans får 42 procent färre meddelanden. Kvinnor som skriver samma sak får 17 procent fler meddelanden, enligt en kartläggning gjord av New York Times.
Källor: SCB, Dejtingsverige. (TT)