Ska jag strunta i min make?

Publicerad
Skriv och fråga manspanelen om allt som rör relationer. Inget problem är för litet. Vår manspanel: Pigge Werkelin, Leif GW Persson, Robert Aschberg och Paolo Roberto, har massor med livserfarenhet som män. Mejla till: manspanelen@expressen.se Formulera din fråga och avsluta med en valfri signatur och din ålder.

Fråga:

Jag är sedan 48 år tillsammans med en man. Vi träffades i tonåren, gifte oss och har två vuxna barn och tre barnbarn. Jag arbetar fortfarande men han är hemma sen tre år.
Problemet är matlagning. Han är totalt ointresserad! Det har fungerat hittills, men nu har jag tröttnat. Har fått problem med magen för att jag äter för mycket skräpmat. Jag kommer hem från jobbet hungrig och fixar något lätt, ibland även till honom. Han själv äter lunch ute varje dag och tycker att jag ska göra likadant.
Men mina kolleger tycker det är dyrt att äta ute, det är inte kul att äta själv så jag tar med mig en matlåda till
jobbet. Maken förstår inte alls att jag vill att vi ska äta tillsammans efter jobbet, och att han borde laga maten. Han går ju hemma hela dagarna.
På helgerna står jag för matlagningen, men det är inte lika kul längre. Jag ska gå i pension snart och oroar mig för hur det ska bli. Själv tänker jag prioritera mina vänner och ta upp aktiviteter som jag inte hunnit med. Jag är mycket mer social än min man.
Ska jag köra mitt race och strunta i honom?
 ”Framtidstro, 64 år”

ROBERT SVARAR:

Fundera på varför du är missnöjd
Du funderar alltså på att lämna din man efter ett halvt sekel för att han inte lagar mat. Visst, det är också ett skäl, men jag misstänker att era problem är större än så. Fundera på det ett tag, för om du vill köra ditt eget race så kanske det kan vara bra att veta varför.

PAOLO SVARAR:

Fortsätt förhandla om middagarna
Att äta är den näst största njutningen i livet! Det är runt ett bord som hjärtat i en familj finns. Du får fortsätta förhandla med honom om middagarna. Men det får kanske ske gradvis genom att först planera tillsammans vad ni ska äta under veckan så att det känns kul och gör er hungriga. Laga maten ihop, ni har ju gott om tid.

PIGGE SVARAR:

Tänk bort hans mindre bra sidor
Ja, det är klart att du ska köra ditt race med eller utan honom. Ni har varit livskamrater i 48 år och det finns säkert sidor som du skulle sakna om ni inte fortsatte att dela livet. Om han inte skulle finnas så skulle du säkerligen sakna flera av hans dåliga sidor. Eventuellt så kan du tänka bort de mindre bra – och fokusera på de bra som troligen är betydligt fler än de dåliga. Med kvinnlig list kan du säkerligen få honom att vara med och laga mat. Prata om gemensamma drömmar när du går i pension så får du se om du kan få med honom på resten av livsresan. Funkar inte det ska du absolut köra ditt race.


LEIF GW SVARAR:

Låt honom smaka på riktig svält
Gör så. Kör ditt eget race och när fanskapet fått smaka på hur riktig svält känns så kommer han att krypa till korset. Börja i det lilla formatet med att koka ett ägg till frukost, bre en begriplig smörgås, och så vidare. Väl uppe på vagnen kanske han kommer att utvecklas till rena stjärnkocken. Är han penschis har han ju dessutom gott om tid vid spisen. Lycka till!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag