Tänk på vad du bjuder på på första dejten. Foto: JUPITER
Tänk på vad du bjuder på på första dejten. Foto: JUPITER

Mat som passar på dejten

Publicerad
Uppdaterad
Första dejten hemma hos dig? Men vad ska du bjuda på? Det finns mycket man bör väga in i matvalet. Andredräkten efteråt, spill på kläder och mat som droppar... Här är listan på maten du ska undvika.
När du ska bjuda på mat på dejten tänk på att inte laga sådan mat som är svår att äta. Ta till exempel den klassiska Lady och Lufsen-pastan. Pasta måste antingen virvlas upp på en gaffel eller skäras i bitar. Om det är mycket röd sås skvätter den lätt och fläckar till exempel en vit skjorta. Bäst att bjuda på en torrare pasta penne eller färsk ravioli eller dylikt.

Köttet bör vara mört

Vill du satsa på en tyngre middag med kött och potatis, tänk på att kött lätt kan fastna i tänder. Det är alltså viktigt att köttet är mört. Kött som måste skäras igenom med hårda tag är inte heller att föredra. Men det kan bli ett samtalsämne för er båda...
Soppor - lite lättare man men ack så lätta att spilla på sig. Satsa på en ljus soppa på sommaren (när man ofta har ljusa kläder) och en mörk soppa på vintern så kan ni klara er ändå.

Krydda inte för mycket

Tänk också på när du ska krydda att inte krydda med för stora pepparkorn som kan fastna mellan tänder och situtionen uppstår då du inte vet om du ska berätta om det svarta kornet i framtanden eller inte. Se upp för starka kryddor, din mage och andedräkt kan reagera på ett oönskat sätt. Vitlök är också en krydda man ska använda med måtta, det mest med tanke på andedräkten.
Efter maten vill du kanske bjuda på efterrätt. Bra idé men undvik kolor, som fastnar i tänderna och lakrits som också är kletigt. Satsa på glass eller paj eller färdigköpt. Inget för avancerat som tar tid från matbordet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag