Mat som passar på dejten

Tänk på vad du bjuder på på första dejten.
Foto: JUPITER

Första dejten hemma hos dig? Men vad ska du bjuda på? Det finns mycket man bör väga in i matvalet. Andredräkten efteråt, spill på kläder och mat som droppar... Här är listan på maten du ska undvika.

När du ska bjuda på mat på dejten tänk på att inte laga sådan mat som är svår att äta. Ta till exempel den klassiska Lady och Lufsen-pastan. Pasta måste antingen virvlas upp på en gaffel eller skäras i bitar. Om det är mycket röd sås skvätter den lätt och fläckar till exempel en vit skjorta. Bäst att bjuda på en torrare pasta penne eller färsk ravioli eller dylikt.

Köttet bör vara mört

 Vill du satsa på en tyngre middag med kött och potatis, tänk på att kött lätt kan fastna i tänder. Det är alltså viktigt att köttet är mört. Kött som måste skäras igenom med hårda tag är inte heller att föredra. Men det kan bli ett samtalsämne för er båda...

 Soppor - lite lättare man men ack så lätta att spilla på sig. Satsa på en ljus soppa på sommaren (när man ofta har ljusa kläder) och en mörk soppa på vintern så kan ni klara er ändå.

Krydda inte för mycket

 Tänk också på när du ska krydda att inte krydda med för stora pepparkorn som kan fastna mellan tänder och situtionen uppstår då du inte vet om du ska berätta om det svarta kornet i framtanden eller inte. Se upp för starka kryddor, din mage och andedräkt kan reagera på ett oönskat sätt. Vitlök är också en krydda man ska använda med måtta, det mest med tanke på andedräkten. 

 Efter maten vill du kanske bjuda på efterrätt. Bra idé men undvik kolor, som fastnar i tänderna och lakrits som också är kletigt. Satsa på glass eller paj eller färdigköpt. Inget för avancerat som tar tid från matbordet.

FAKTA

Saker som lätt fastnar i tänderna:
Kolor
Lakrits
Popcorn
Persilja
Spenatsoppa
Svartpeppar
Granatäpple
Trådigt kött

Saker som lätt ger fläckar:
Spaghettisås
Tomatsoppa
Apelsin

Saker som luktar gott först - men inte så gott sen...
Vitlök
Blomkål

TIPS!
Bjud inte på pizza ur kartong - kan ses som ganska trist...