Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans, 33, utforskar raggningen i Umeå

Sociologen Hans Andersson, Umeå universitet, har skrivit en doktorsavhandling om raggning. "Pubar var lite mer raggningsvänliga, exempelvis Lottas", säger han.Foto: Privat, Csilla Fekete, Petter Maaherra
UMEÅ. Att vara kille på krogen är inte lätt.
Det menar sociologen Hans Andersson, 33.
Han har utforskat raggningen på uteställena i Umeå - och skrivit en doktorsavhandling på ämnet.
- Det är ingen dans på rosor att vara kille, säger han till Umea.expressen.se.

Är det svårt att vara kvinna på krogen?

Totalt blev det omkring 50 krogbesök åren 2003-2004 för att observera vad folk egentligen gör på krogen. Hans Anderssons eget intresse uppstod när han började gå discon och danser som tonåring.

Män ska ta kontakt

Enligt doktorsavhandlingen ”Spelets regler” går killar oftare ut för att jaga tjejer, medan dessa hellre går ut för att ha roligt med kompisgänget.
– Män förväntas ta första steget och vara den som tar kontakt. Men det finns också sätt för kvinnor att underlätta för mannen att komma fram. Om hon står på dansgolvet kan hon förflytta sig från tjejgänget och ställa sig ensam så att han kan komma fram.
Raggning är enligt Hans Andersson ett lite fult och smutsigt begrepp som förknippas med män. Kvinnor flirtar mer oskyldigt.

Fulla killar

En tanke med avhandlingen är att ge en bild av mäns situation på krogen. Det är, helt enkelt, inte lätt att vara kille.
– Många kvinnor berättar om att de vill gå ut med kompisgänget och så kommer någon full kille och ska limma på dem. De får inte vara ifred, säger han.
Han har också insett att en klar majoritet av alla försök till kontakt mellan könen misslyckas.
– Man måste ha fingertoppskänsla och vara framåt, men samtidigt ge henne utrymme att visa om hon är intresserad eller inte.

Raggvänliga pubar

Enligt Hans Andersson kan en kvinna som vill ha sex ordna det ganska lätt, genom att till exempel ställa sig ensam vid bardisken. Då dröjer det inte länge innan hon får sällskap.
Vilka ställen i Umeå är bäst för raggning?
– Det jag märkte var att pubar var lite mer raggningsvänliga, exempelvis Lottas. Där finns öppna ytor som gör det lätt att prata med folk. Entréplanen på Rex är också bra, där går det att prata.
Blir man yrkesskadad av att göra en sådan här avhandling?
– Självklart observerar man för att se om min hypotes stämmer, men jag går inte så mycket på krogen. Och jag brukar inte ragga heller. Men en liten hjälp är det säkert, man vet ju hur kvinnorna tänker, säger Hans Andersson.
Han tycker att exempelvis ”Spelet” av Neil Strauss, har många bra poänger men också bekräftar förväntningarna på männen. Hans egen avhandling ”Spelets regler” finns även den utgiven som bok, hos Boréa förlag.