Gunnar Hökmark. Foto: Olle Sporrong
Gunnar Hökmark. Foto: Olle Sporrong

Wallström söndrar Europasamarbetet

Publicerad

Förr i tiden präglades Socialdemokraterna av en ovilja att se förtrycket österut, skriver Moderaternas Gunnar Hökmark.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Krav på demokratiska val i Central- och Östeuropa dömdes ut som tokstollerier. Och den S-regering som Margot Wallström då satt i vägrade att erkänna att de baltiska länderna var ockuperade och var mer fokuserad på stöd till mer revolutionära rörelser. Arafat, Castro, Gadaffi.

Detta borde vara historia, men den rödgröna regeringens agerande följer i fotspåren från förr. När regeringen går sin egen väg och villkorslöst vill erkänna en palestinsk stat bryter man mot den EU-linje som bygger på en tvåstatslösning med tydliga krav på bägge sidor.

Man gör det i konflikt med de aktörer, det vill säga EU och USA, som är avgörande för att kunna uppnå en tvåstatslösning både i Mellersta östern och för att kunna möta rysk aggression i Europa. Som argument anger man sig vara i gott sällskap med de länder som redan erkänt en palestinsk stat.

Detta skedde inom ramen för kalla kriget och i Europa av stater som leddes av kommunistiska diktaturer. Den tidens regimer borde inte vara gott sällskap 2014.

I dag bör vi mobilisera ett starkt samarbete inom EU för att kunna reagera och sätta gränser mot Ryssland. När Europa måste stå starkt borde Sverige inte gå i täten för att söndra.

Margot Wallström sitter fast i 1980-talets socialdemokratiska världssyn när hon möter utmaningarna 2014. Det är illa för Sverige och det europeiska samarbetet.

 

Gunnar Hökmark

delegationsledare Moderaterna

Europaparlamentet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag