Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallström måste sluta tassa för Eritreas diktator

Eritreas diktator Isaias Afewerki. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP
Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: LISA MATTISSON

Agerandet gentemot den stat som har kidnappat den svenske journalisten Dawit Isaak är oacceptabelt.

Här är listan på allt som Sverige gör för att inte reta Eritrea, skriver Kurdo Baksi och Helena Giertta på Pressfrihetens dag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PRESSFRIHETENS DAG. I dag, den 3 maj, uppmärksammas Världsdagen för pressfrihet runtom i världen. Denna dag påminner om vikten av att stater ska ta sitta ansvar för att upprätthålla yttrandefriheten som finns i artikel 19 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.  

Och denna dag är extra viktig för den frihetsberövade svenske journalisten, poeten och trebarnspappan Dawit Isaak från Lerum.  Dawit "erhöll" nämligen, exakt för ett år sedan,  FN-organet Unescos pressfrihetspris som syftade till att "uppmärksamma hans mod och motståndskraft samt stora engagemang för pressfrihet." I och med att han i nästan 17 år frihetsberövats i en liten cell på tre gånger tre meter i Eiraeiro-fängelset utanför Eritreas huvudstad Asmara, kunde han inte hämta det prestigefyllda priset i Jakarta själv. Dawits dotter Betlehem representerade sin far under prisceremonin i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Den svenska journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Foto: KALLE AHLSÉN

Dawit Isaak frihetsberövades en septembermorgon 2001  av civilklädda poliser i Asmara. Trots att det gått så många år nekas han än i dag advokat, åtalspunkt, rättegång och besök av sina närmaste sina anhöriga. Att Dawit gärna skrev om utvecklingen av demokratin i Eritrea i sin tidning Setit är den enda orsaken till att Dawit nu fråntagits alla sina grundläggande mänskliga rättigheter och hålls isolerad från omvärlden.

Sverige ger ekonomiskt bidrag till en eritreansk kyrka som bedriver propaganda för den förtryckande staten.

Eritrea agerar nonchalant och oärligt

Det mest besvärliga sedan Dawit frihetsberövades är att den eritreanska staten har agerat ömsom nonchalant, ömsom oärligt. Sommaren 2016 uppgav till exempel Eritreas utrikesminister Osman Saleh i den franska radiokanalen RFI, att Dawit lever och han lovade dessutom att Dawit skulle få en rättegång. Löftet om rättegången överraskade oss och andra som kämpar för Dawits frihet i Sverige med tanke på att Eritreas despotiske president Isaias Afewerki sagt i en svensk tv-kanal att Dawit inte ens förtjänar ett utmätt straff. Men vi hade ingen anledning att ifrågasätta det uttalande som av de tre viktigaste makthavarna i Eritrea gav till omvärlden om Dawits öde.

Nästan två år senare inser vi att vår optimism då saknade grund. Dawit har inte visats upp vare sig i en rättegång, i medierna eller för sin familj.

Trots allt detta har de olika svenska regeringarna i våra ögon prioriterat att såväl nationellt som internationellt samarbeta med den oberäknelige diktatorn Isaias Afewerkis regim i Asmara. Man kan säga att Sverige gjort allt för att inte reta Eritrea.

Listan som visar Sveriges vekhet

Det kan låta som hårda anklagelser, men fakta talar för sig själv:

Ingen eritreansk diplomat i Sverige har utvisats

Ingen av de olika eritreanska ministrar som besökt Sverige i snart 20 år har förhörts av svensk polis om Dawit Isaaks öde.

De olika svenska regeringarna har accepterat den tvåprocentiga "tvångsskatten", "diasporaskatten" eller "exilskatten" som Eritreas ambassad i Stockholm räknar ut indirekt med hjälp av Skatteverket, eftersom slutskattsedeln måste redovisas.

Enligt FN-källor erhåller Eritreas ambassad i Stockholm tiotals miljoner årligen via denna skatteform.

Sverige fortsätter att ge bistånd till Eritrea via EU.

Som inte allt detta vore nog ger Sverige ekonomiskt bidrag till en eritreansk kyrka som bedriver propaganda för den förtryckande eritreanska staten.

Sveriges agerande gentemot en stat som har kidnappat en svensk medborgare är oacceptabelt. Utrikesminister Margot Wallström, om du på allvar menar att Sverige gör allt för hämta hem Dawit Isaak, kan du börja med att sluta tassa för Eritreas diktator Afewerki.

 

Av Kurdo Baksi

Journalist och samhällsdebattör

Helena Giertta

Chefredaktör tidningen Journalisten

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!