Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström måste sluta tassa för Erdogan

Margot Wallström, utrikesminister (S).Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto: STF / AP TT NYHETSBYRÅN
Murat Kuseyri, journalist.Foto: Privat

Sveriges uteblivna reaktion ter sig rätt pinsamt med tanke på att andra europeiska länder levererar skarpa fördömanden mot Ankara-regimen, skriver Murat Kuseyri.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Olof Palme var en stor förebild för det unga gardet i Socialdemokraterna bland annat för hans hårda bannor av odemokratiska härskare.

Vad skulle Olof Palme ha sagt om han sett hur turkar, kurder, armenier och syrianer i Turkiet nu drabbas av presidenten Recep Tayyip Erdogans vrede?

Men du, utrikesminister Margot Wallström, håller tyst, vilket förvånar många människor, även mig. Låt mig förklara varför.

Enligt färska uppgifter har den despotiske presidenten Recep Tayyip Erdogans regim avskedat 100 000 personer och fängslat drygt 50 000 människor efter det så kallade militärkuppförsöket för ett år sedan. Parlamentsledamöter, borgmästare, militärer, journalister och akademiker fängslas på löpande band. Det turkiska rättsväsendet har startat förundersökning mot drygt 1 000 akademiker som i ett upprop fördömer massmorden i Kurdistan och krävt en fredlig lösning av kurdfrågan. 10 000 tjänstemän har avskedats och är dömda till att leva i fattigdom och hunger då de saknar inkomster – och de tillåts inte att ha ett annat arbete eller lämna Turkiet för ett liv utomlands.

 

Av förklarliga skäl är de nästan döda

Kollektiva bestraffningar börjar bli vardagsmat i dagens Turkiet – ett fenomen som inte ens existerade under de tidigare vanligt förekommande militärregimerna. Man avskedar även makarna till de avskedade.

Två av de som uppmärksammas mest just nu är akademikerna Nuriye Gülmen och Semih Özakça som hungerstrejkat i 130 dagar framför Människorättsmonumentet i Ankara. Ja, du läste rätt, så många dagar protesterade dessa modiga människor mot orättvisorna i Turkiet. 

Av förklarliga skäl är de nästan döda. Ändå har turkisk polis gripit dem tiotals gånger trots att de aldrig tidigare hamnat i rättsmaskineriets klor. Det är så obarmhärtigt och hjärtskärande.

Erdogans brutalitet drabbar inte bara turkiska medborgare. För två veckor sedan stormade turkisk polis ett människorättsmöte på ett hotell på ön Büyükada strax söder om Istanbul. Tolv personer, varav en svensk och en tysk medborgare, greps för något så som makabert som ”medlemskap i terrorarganisation".  Polisen grep till och med Idil Eser, Amnestys generalsekreterare i Turkiet. ”Allvetande” Erdogan påstod under G20-mötet i Tyskland häromdagen att de frihetsberövade människorättsaktivisterna är en ”fortsättning på militärkuppförsöket den 15 juli ifjol.”

Med andra ord betraktar Erdogan till och med Amnesty International som kuppmakare. 

 

Sveriges uteblivna reaktion ter sig rätt pinsamt

Medan allt detta händer blundar Sveriges regering för kränkningarna av de grundläggande mänskliga rättigheterna i Turkiet. Sveriges uteblivna reaktion ter sig rätt pinsamt med tanke på att andra europeiska länder levererar skarpa fördömanden mot Ankara-regimen. Till och med när en svensk medborgare kastas i fängelse för ett fabricerat brott i Istanbul väljer Sverige, som i vanliga fall bröstar sig för att vara en gedigen humanistisk stat, en feg attityd mot Erdogan. Medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar i ett uttalande att gripandet av den tyske medborgaren, som greps tillsammans med den svenske medborgaren, är ”fullständigt orättfärdigt och den tyska regeringen fördömer det” nöjer sig svenska UD med att ”Sverige ser allvarligt på gripandet av svensk människorättsaktivist”.

Nej, utrikesminister Margot Wallström, nu bör du genast och tydligt ta avstånd från Erdogans rättsvidriga regim och kräva att Turkiet omedelbart släpper alla yttrandefrihetsfångar.

Först då kan vi kalla oss en stor humanistisk makt igen.

 

Murat Kuseyri 

Svensk-turkisk journalist