Margot Wallström, utrikesminister (S). Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPMargot Wallström, utrikesminister (S). Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Margot Wallström, utrikesminister (S). Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: STF / AP TT NYHETSBYRÅNTurkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: STF / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: STF / AP TT NYHETSBYRÅN
Murat Kuseyri, journalist. Foto: PrivatMurat Kuseyri, journalist. Foto: Privat
Murat Kuseyri, journalist. Foto: Privat

Wallström måste sluta tassa för Erdogan

Publicerad

Sveriges uteblivna reaktion ter sig rätt pinsamt med tanke på att andra europeiska länder levererar skarpa fördömanden mot Ankara-regimen, skriver Murat Kuseyri.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Olof Palme var en stor förebild för det unga gardet i Socialdemokraterna bland annat för hans hårda bannor av odemokratiska härskare.

Vad skulle Olof Palme ha sagt om han sett hur turkar, kurder, armenier och syrianer i Turkiet nu drabbas av presidenten Recep Tayyip Erdogans vrede?

Men du, utrikesminister Margot Wallström, håller tyst, vilket förvånar många människor, även mig. Låt mig förklara varför.

Enligt färska uppgifter har den despotiske presidenten Recep Tayyip Erdogans regim avskedat 100 000 personer och fängslat drygt 50 000 människor efter det så kallade militärkuppförsöket för ett år sedan. Parlamentsledamöter, borgmästare, militärer, journalister och akademiker fängslas på löpande band. Det turkiska rättsväsendet har startat förundersökning mot drygt 1 000 akademiker som i ett upprop fördömer massmorden i Kurdistan och krävt en fredlig lösning av kurdfrågan. 10 000 tjänstemän har avskedats och är dömda till att leva i fattigdom och hunger då de saknar inkomster – och de tillåts inte att ha ett annat arbete eller lämna Turkiet för ett liv utomlands.

 

Av förklarliga skäl är de nästan döda

Kollektiva bestraffningar börjar bli vardagsmat i dagens Turkiet – ett fenomen som inte ens existerade under de tidigare vanligt förekommande militärregimerna. Man avskedar även makarna till de avskedade.

Två av de som uppmärksammas mest just nu är akademikerna Nuriye Gülmen och Semih Özakça som hungerstrejkat i 130 dagar framför Människorättsmonumentet i Ankara. Ja, du läste rätt, så många dagar protesterade dessa modiga människor mot orättvisorna i Turkiet. 

Av förklarliga skäl är de nästan döda. Ändå har turkisk polis gripit dem tiotals gånger trots att de aldrig tidigare hamnat i rättsmaskineriets klor. Det är så obarmhärtigt och hjärtskärande.

Erdogans brutalitet drabbar inte bara turkiska medborgare. För två veckor sedan stormade turkisk polis ett människorättsmöte på ett hotell på ön Büyükada strax söder om Istanbul. Tolv personer, varav en svensk och en tysk medborgare, greps för något så som makabert som ”medlemskap i terrorarganisation".  Polisen grep till och med Idil Eser, Amnestys generalsekreterare i Turkiet. ”Allvetande” Erdogan påstod under G20-mötet i Tyskland häromdagen att de frihetsberövade människorättsaktivisterna är en ”fortsättning på militärkuppförsöket den 15 juli ifjol.”

Med andra ord betraktar Erdogan till och med Amnesty International som kuppmakare. 

 

Sveriges uteblivna reaktion ter sig rätt pinsamt

Medan allt detta händer blundar Sveriges regering för kränkningarna av de grundläggande mänskliga rättigheterna i Turkiet. Sveriges uteblivna reaktion ter sig rätt pinsamt med tanke på att andra europeiska länder levererar skarpa fördömanden mot Ankara-regimen. Till och med när en svensk medborgare kastas i fängelse för ett fabricerat brott i Istanbul väljer Sverige, som i vanliga fall bröstar sig för att vara en gedigen humanistisk stat, en feg attityd mot Erdogan. Medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar i ett uttalande att gripandet av den tyske medborgaren, som greps tillsammans med den svenske medborgaren, är ”fullständigt orättfärdigt och den tyska regeringen fördömer det” nöjer sig svenska UD med att ”Sverige ser allvarligt på gripandet av svensk människorättsaktivist”.

Nej, utrikesminister Margot Wallström, nu bör du genast och tydligt ta avstånd från Erdogans rättsvidriga regim och kräva att Turkiet omedelbart släpper alla yttrandefrihetsfångar.

Först då kan vi kalla oss en stor humanistisk makt igen.

 

Murat Kuseyri 

Svensk-turkisk journalist

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag