Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vuxna män ska inte ligga med 15-åringar

Lagen ska hindra vuxna att utnyttja barn – inte hindra unga att utforska sin sexualitet tillsammans, skriver Therese Krojegård.
Foto: Shutterstock
Therese Krojegård, journalist och volontär för Treskablinoll.
Foto: Martin Ekman

Inför en byxskyddslag nu! Lagen hade kunnat skydda mitt 15-åriga, sårbara jag från upprepade sexuella övergrepp av en nästan dubbelt så gammal man, skriver Therese Krojegård.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Han trädde på en kondom på en gurka och körde upp den i mitt underliv. Han var 28 och jag 15. Om jag ville? Nej. Om jag vågade säga nej? Nej. Alla gånger han förgrep sig på mig, tog för sig av min 15-åriga barnkropp – som var oskuld och sexuellt oerfaren innan övergreppen – stelnade jag till. Frös. Smärtan i underlivet och den psykiska kränkningen, chocken i att någon gick över alla mina gränser, fick mig att stänga av. Lämna min egen kropp där på marken och titta på mig själv från ovan. En bild som var omöjlig att ta in – en fullvuxen man, 28 år gammal, som tar för sig och våldför sig sexuellt på en sårbar flicka. Ett barn.

Jag lade skulden på mig själv

Det tog 15 år att förstå. Jag förträngde övergreppen så djupt att det var först under #metoo-hösten 2017 som poletten trillade ner. Mitt psyke hade, för att skydda mig från smärtan, gjort om dessa trauman till något annat. Jag hade tänkt ”jag var nog kär i honom” och ”jag hade ju svarat på hans sexuella inviter via sms.” Och: ”jag sa inte nej, gjorde inte motstånd, skrek inte, slogs inte för mitt liv eller sprang därifrån, utan lät det hända.” 

Byxskyddslagen innebär att det införs en femårsregel i åldersskillnad.

Först 15 år senare, som vuxen 30-årig kvinna, var jag redo att bearbeta och lägga skulden och skammen där den hör hemma – hos förövaren. Mitt psyke hade reagerat på övergreppen med tolkningen ”om någon kan göra så här mot mig, kränka mig å det grövsta, då måste det betyda att jag ÄR värdelös.” Jag var så skyddslös, sårbar, och utsatt vid tillfällena för övergreppen att det var den enda tolkningen mitt psyke kunde göra – det gick inte att begripa på annat sätt. Hur kan man göra så? Mot en liten flicka? Ett oskyldigt barn?

Han tog för sig för att han kunde

Eftersom det enda mitt psyke kunde göra var att förtränga och lägga skammen på mig själv kunde jag inte heller prata om övergreppen. Jag anmälde honom aldrig. Då fanns varken en samtyckeslag eller byxskyddslag. Den 28-årige mannen hade försäkrat sig om att jag var 15 fyllda. Byxmyndig. Om han hade brytt sig om mitt kroppsspråk och sett mig i ögonen hade det varit glasklart att jag inte ville. Jag vet att han visste, att jag inte ville, men han tog för sig ändå. För att han kunde. 

Femårsregel bör införas

Med dagens samtyckeslag hade han kunnat dömas för oaktsam våldtäkt. Om en byxskyddslag funnits, hade han åkt dit så det skriker om det. En 15-åring må vara brådmogen och nyfiken på sex och killar, men vilken 15-åring vill ligga med en nästan dubbelt så gammal man? Vi är barn till vi är 18 år. Byxmyndigheten som idag är 15 år bör finnas kvar, men inför en byxskyddslag för tonåringar som är över 15 år men under 18 år. Byxskyddslagen innebär att det införs en femårsregel i åldersskillnad mellan tonårsbarn och vuxen vid sexuellt umgänge. Då får tonårsbarn som har blivit byxmyndiga samma lagliga skydd som barn under 15 år. Lagen ska hindra vuxna att utnyttja barn – inte hindra unga att utforska sin sexualitet tillsammans, med samtycke. 

En byxskyddslag hade skyddat mig 

28-åriga vuxna män och 15-åriga, sårbara, tonårsbarn har ingenting med sex och samtycke att göra – det jag var med om var övergrepp. Jag hade varit skyddad av en byxskyddslag. Då hade han kanske inte ens försökt. En tanke som är svår att tänka – den väcker all sorg och ilska jag burit på så länge. Det har tagit nästan 20 år att bygga upp självkänslan och självrespekten, som han tog ifrån mig. 

20 år att lägga skammen där den hör hemma. Jag var ett oskyldigt barn. Inför en byxskyddslag nu!


Av Therese Krojegård

Journalist och volontär för Treskablinoll