Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Von der Leyen: Vi behöver en Marshallplan för Europa

Ursula von der Leyen är ordförande för EU-kommissionen.
Foto: FRANCOIS LENOIR /TT

Vår enorma insats, detta nya Europa, kommer att behöva en sak mer än något annat: Europas folk måste vilja ha en gemensam framtid, där vi står upp för varandra.

Jag tvivlar inte på att vi inom kort kommer att vara på fötter igen, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De senaste veckorna har vänt upp och ned på vår värld. Det känns som en livstid sedan vi kunde leva vårt vanliga liv. Några av er som läser detta har symtom, många av er känner någon som är sjuk, och alla är vi oroliga för vår familj och vänner.

Men det unika i situationen är att vi alla är en del av lösningen: alla vi som enskilda, men även företag, städer, regioner och nationer i hela världen. 

Det äkta Europa är tillbaka

Europa gör enat motstånd och drivs av en våg av medkänsla i hela vår union. De senaste veckorna har vi sett pensionerade läkare och sjuksköterskor återgå i tjänst, och miljoner människor anmäler sig som frivilliga. Vi har sett restauranger som levererar mat till utmattad medicinsk personal, modehus som producerar sjukhuskläder och biltillverkare som ställer om produktionen till respiratorer.

2 800 miljarder euro för att bekämpa krisen – den kraftfullaste responsen i hela världen.

Denna solidaritet smittar – och den är hjärtat i vår union. Tack vare denna impuls är det äkta Europa tillbaka. Ett Europa som tillsammans arbetar för att göra det som ingen av oss kan göra på egen hand.

Enorma åtgärder

De senaste veckorna har vi vidtagit åtgärder som tidigare skulle varit otänkbara. Vi har mjukat upp våra regler för statligt stöd mer än någonsin tidigare, så att både stora och små företag kan få det stöd de behöver. Vi har släppt efter på våra budgetbestämmelser mer än någonsin tidigare, så att medlemsländerna och EU snabbt kan betala ut pengar till de som behöver. Detta har gjort att EU-institutionerna och medlemsstaterna kan presentera 2 800 miljarder euro för att bekämpa krisen – den kraftfullaste responsen i hela världen.

Nyligen tog den Europeiska unionen ytterligare ett steg. Vi föreslog ett nytt system som kallas SURE, som ser till att människor kan behålla sina jobb och sina inkomster, och som hjälper företagen att hålla sig flytande under undantagsperioden. Systemet ska omfatta 100 miljarder euro i lån till medlemsländernas regeringar för att täcka upp för mellanskillnaden om din arbetsgivare måste minska din arbetstid – och det gäller även för egenföretagare. 

Tyska försvarsmakten bygger tillfälliga sjuksalar i Hanover.
Foto: RAINER DROESE/SHUTTERSTOCK

Hela årets budget går till krisen

Vi har också beslutat att använda allt som återstår i årets budget. Detta krisinstrument kommer att hjälpa till att säkra viktig medicinsk utrustning och kraftigt utöka testningen. 

I denna kris inte kan man inte göra något halvhjärtat och det gäller även under de närmaste åren när vi ska lyfta vår ekonomi ur krisens skugga. Vi behöver massiva investeringar i form av en Marshallplan för Europa. Kärnan i detta bör vara en kraftfull ny EU-budget. EU-budgeten innebär med sitt sjuårsperspektiv säkerhet för investerare och tillförlitlighet för alla berörda parter. 

Men precis som världen ser mycket annorlunda ut än för bara några veckor sedan, så måste även vår budget göra det. Detta är den avgörande tidpunkt när ekonomierna, försvagade av den nuvarande krisen, kommer att behöva starta upp sina motorer och få i gång vår unika inre marknad igen.

Investeringarna påverkar generationer

De miljarder som spenderas i dag för att avvärja en större katastrof är en investering för att skydda oss i framtiden och de kommer att påverka generationer. Därför måste pengarna i vår nästa budget investeras på ett smart och hållbart sätt. 

Jag tvivlar inte på att vi i Europa inom kort kommer att vara på fötter igen. Tillsammans.

Det är avgörande att vi investerar i vår framtid, t ex i form av innovativ forskning, digital infrastruktur, ren energi, en smart cirkulär ekonomi och transportsystem för framtiden. En Marshallplan av detta slag kommer att bidra till ett mer modernt, hållbart och motståndskraftigt Europa. Detta är den union som jag tror kan bli verklighet – på samma sätt som skett efter varje kris i vår historia.

Och denna enorma insats, detta nya Europa, kommer att behöva en sak mer än något annat: Europas folk måste vilja ha en gemensam framtid, där vi står upp för varandra.

Solidariteten ger mig hopp

Det jag ser i Europa i dag visar vägen och det fyller mig med stolthet. Europas framtid är de polska läkarna som åker till Italien. Den är de tjecker som skickar 10 000 masker till Spanien och till andra länder. Den är de flygplan som tar sjuka människor från norra Italien till östra Tyskland. Den är de bulgarer som skickar skyddsutrustning till österrikare, och de österrikare som skickar masker till Italien. Den är det första gemensamma europeiska lagret av medicinsk utrustning, eller de respiratorer och testkit som köps gemensamt av nästan varje land, från Rumänien till Portugal, för att skickas till Spanien, Italien och andra länder. Solidariteten i denna union omfattar även de tusentals européer som strandsatta utanför EU flögs tillbaka på europeisk bekostnad.

Med sådana solidaritetshandlingar reser sig Europa igen, steg för steg. Och jag tvivlar inte på att vi i Europa inom kort kommer att vara på fötter igen. Tillsammans.


Av Ursula von der Leyen

Ordförande för Europeiska kommissionen