Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vissa föräldrar tar noll ansvar mot coronaspridningen

Det beteende som vissa vårdnadshavare uppvisar är oförsvarbart. Det är lika oacceptabelt att rektorer väljer att inte backa upp sina anställda, skriver debattörerna från Förskoleupproret.
Foto: SHUTTERSTOCK
Förskoleupprorets ledningsgrupp: Annette Nord, Katrin Nörthen, Anki Jansson, Annica Järking, Moncia Lindström och Diana Hall.

Vi blir förskräckta över hur vårdnadshavare inte verkar ta coronapandemin på allvar. Personal på förskolorna blir utskällda när de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och skickar hem barn med symptom. 

Beteendet är oförsvarbart. Vi ställer oss i frontlinjen tillsammans med våra kollegor, skriver ledningsgruppen för Förskoleupproret. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Det här är bara larvigt”, avslutar en ”upprörd förälder” efter att ha ägnat sig åt att ondgöra sig över förskolepersonalens bedömning av att ringa hem hens barn. Barnet hade uppvisat svaga symptom på förkylning. 

Trots att vi i ledningsgruppen för Förskoleupproret visste att en åsikt som denna kunde ge upphov till starka reaktioner, valde vi att dela den i vår Facebookgrupp. Och mycket riktigt. Kommentarerna visade snabbt på en glasklar, farlig respektlöshet bland vårdnadshavare för Coronas smittspridning. 

Ingen respekt för personal eller andra familjer

Vi ilsknade till och låste kommentarsfältet med ett historiskt hårt tonfall. Vi har ett gigantiskt problem som kommer till ytan nu. Det visar sig med all tydlighet att vissa vårdnadshavare inte respekterar förskolans restriktioner, personalen eller andra familjer. Vi har inte råd att chansa. Vi ställer oss i frontlinjen tillsammans med våra kollegor. Ni vårdnadshavare som inte respekterar restriktionerna får rätta in er i ledet. Punkt!

Du rektor: Nu är inte tid att vara mjäkig och serviceinriktad. Nu är tid att stå rakryggad bredvid dina anställda.

Ingen kan lägga på förskollärare och barnskötare att ensamma ta ansvar för vilken smitta det är fråga om. Vi har alla ett ansvar i detta! Som förälder har du ansvar för att ditt barn är hemma vid minsta symptom. Som förskollärare och barnskötare har vi skyldighet att ringa hem barn med minsta symptom. 

Vi tror inte att någon vill ha på sitt samvete att vara bidragande till att vården blir överbelastad. 

Personalen får utskällningar

Vi blir förskräckta över hur vårdnadshavare inte verkar ta coronapandemin på allvar. Vi får vittnesmål om hur personal på förskolorna blir utskällda när de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut in i minsta detalj. 

Vi läser också om rektorer som inte stöder sina anställdas bedömningar och helt legitimerar att barn med uppenbara symptom får vara kvar på förskolan när vårdnadshavare ringer och beklagar sig. Du rektor: Nu är inte tid att vara mjäkig och serviceinriktad. Nu är tid att stå rakryggad bredvid dina anställda och visa på ett tydligt ledarskap. 

Detta beteende, som några vårdnadshavare uppvisar, är oförsvarbart. Det är lika oacceptabelt att rektorer väljer att inte backa upp sina anställda.

Nolltolerans även under pollensäsongen

Nu kommer dessutom en period för pollenallergi. Vi i förskolan kan inte se skillnad på allergi och förkylningar. En nolltolerans mot snuva och nysningar är vad som gäller. Barnet är välkommet tillbaka efter att har varit helt symptomfri två dygn. Det här går att läsa om i Folkmyndigheternas information.

Det är skarpt läge. Detta kräver extraordinära insatser från oss individer och kommer att krävas lång tid framöver. Det är allas vårt ansvar just nu. Professionen och politiker, som varit i presskonferens om Corona, har upprepade gånger återkommit till solidaritet. Det är dags att lägga sitt ego åt sidan och hjälpa till för ”nu är det också fråga om folkvett!” som statsminister Stefan Löfven sa på presskonferensen den 27 mars. 

Lyssna på Löfvens tal

Av rekommendationerna kopplade till skolsystemet är det få som kan överföras till vår arbetsmiljö. Exempelvis är social distansering eller en eventuell digitaliserad undervisning inte möjlig. Därför är respekten för riktlinjerna gällande sjuka barn fundamental i förskolan, för det enda verktyg vi har, är att se till att barn med symptom håller sig hemma alternativt blir hemringda. 

Vi avslutar med ett citat från statsministern ur hans tal till nationen den 22 mars:

”Det kommer några få avgörande stunder i livet då man måste göra uppoffringar, inte bara för sin egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor och för ditt land.

Den stunden är nu. Den dagen är här.” 


Av Ledningsgruppen för Förskoleupproret: 

Annette Nord, Katrin Nörthen, Anki Jansson, Annica Järking, Moncia Lindström och Diana Hall