Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Visitationszoner kommer stoppa gängskjutningar

I kombination med hög polisnärvaro är syftet med visitationszoner att kyla ned konflikter och få kriminella att ligga lågt, skriver Louise Meijer (M) och Fredrik Kärrholm (M).
Foto: Pressbild
Åtgärden ska vara tillfällig och gälla endast i det område där de just då behövs. Polisen ska då kunna visitera individer som har koppling till gängen, utan en konkret brottsmisstanke i det enskilda fallet, skriver Louise Meijer (M) och Fredrik Kärrholm (M).
Foto: BJÖRN ANDERSSON / INTERTECH SWEDEN

Samtidigt som året slutar med ett rekord i antal dödskjutningar tillsätter regeringen en utredning för att införa visitationszoner. 

Zonerna är en polisiär åtgärd som kommer förhindra eskalerande gängkonflikter och skjutningar, skriver riksdagsledamöterna Louise Meijer (M) och Fredrik Kärrholm (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skottlossningarna är i år fler än någonsin. Det brutala gängvåldet inskränker människors frihet och integritet på ett sätt vi aldrig får tolerera.

Många föräldrar är oroliga för att deras barn ska dras in i gängkriminaliteten. Unga personer fruktar att rånas eller bli tvingade att begå brott. Företagare riskerar att utpressas. Återkommande utgör konflikter mellan gängen ett hot mot de boende och verksamma i ett visst område. Gängen sprider skräck.

Därför ska polisen få möjlighet att upprätta visitationszoner – för att skydda hederliga människor – när trovärdiga underrättelseuppgifter finns om att en gängkonflikt håller på att eskalera och att risken för en skjutning är hög. 

Öka tryggheten

Åtgärden ska vara tillfällig och gälla endast i det område där de just då behövs. Polisen ska då kunna visitera individer som har koppling till gängen, utan en konkret brottsmisstanke i det enskilda fallet. I kombination med hög polisnärvaro är syftet att kyla ned konflikter och få kriminella att ligga lågt.

Ingen enskild reform på kriminalpolitikens område kommer för sig själv vända trenden med ökande skjutningarna. Men målet är att reformerna som formuleras i Tidöavtalet tillsammans ska öka tryggheten för vanliga, hederliga människor. Förmodligen kommer skillnaden bli som störst för just invånare i utanförskapsområden.

En mamma på väg till vårdcentralen med sin nyfödde son ska inte i panik behöva kasta sig i snödrivan när automateld plötsligt avlossas. Barn ska inte behöva öva i skolan på hur de tar skydd vid en skottlossning. Skyddet ska tillförsäkras av statsmakten.

Det långsiktiga målet är naturligtvis att det inte överhuvudtaget ska finnas något behov av dylika zoner.

Polisen har sedan tidigare befogenheter att visitera personer. En polis får både kroppsvisitera och genomsöka fordon om det på grund av konkreta omständigheterna kan antas att vapen kan påträffas. Men lagen tillåter inte att polisen visiterar en person bara för att han tillhör kriminella kretsar, tidigare varit misstänkt för brott eller en generell hotbild. Detta krävs dock i vissa lägen. 

Visitationszoner kommer möjliggöra kontroller på grund av en mer allmän hotbild, något som allt för ofta uppstår med dagens gängkonflikter. Det långsiktiga målet är naturligtvis att det inte överhuvudtaget ska finnas något behov av dylika zoner. Men i nuläget behöver mer göras för att bekämpa gängen.

Krävs repressiva åtgärder

Redan 2018 efterfrågade Polismyndigheten visitationszoner. Sedan dess har det skett över tusen skottlossningar. Under den tiden talade den dåvarande socialdemokratiska regeringen vackert om att vända på alla stenar, men ville inte ens utreda de befogenheter som Polisen själva efterfrågade.

Den nyvalda moderatledda samarbetsregeringen kommer nu införa visitationszoner som en del av den största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet. För att vända utvecklingen räcker det inte med repressiva åtgärder, men det krävs repressiva åtgärder för att knäcka gängkriminaliteten – och ge alla människor den trygghet de förtjänar.


Louise Meijer (M)

riksdagsledamot och tingsmeriterad jurist

Fredrik Kärrholm (M)

riksdagsledamot, kriminolog och tidigare polis


Shekarabi (S): ”Laglydiga människor ska aldrig misstänkliggöras”

Socialdemokraternas Ardalan Shekarabi ställer sig kritisk till regeringens förslag om att införa visitationszoner. ”Laglydiga människor ska aldrig misstänkliggöras”.