Vinstjakten i skolan sker på elevernas bekostnad

Sveriges skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).
Foto: MAJA SUSLIN/TT
Statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Vi socialdemokrater vill att pengar avsedda för skolan ska gå till skolan, medan högerpartierna gör allt för att bevara miljardindustrin som drabbar eleverna. Nu gör de ogenomtänkta utspel i ren panik för att visa väljarna att de plötsligt ser problemen som varit uppenbara i åratal, skriver skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ska kunskapsresultaten fortsätta uppåt måste vi tillbaka till en skola där alla elever i hela landet rustas för vuxenlivet. Föräldrar ska vara trygga med att varje skolas fokus är att se till alla unga går ut gymnasiet med goda kunskaper och får sina första jobb.

Elever ses som utbytbara kunder

Men det experiment som Sverige som enda land i världen genomfört i skolsystemet leder i stället till utsortering, otydlighet, flummiga skolprofiler, skolnedläggningar, hemlighetsmakeri och vinstjakt. Det drabbar alla barn. Både kommunala skolor och friskolor har blivit konkurrerande marknadsaktörer, och elever ses som utbytbara kunder.

Skolmarknadsexperimentet har helt enkelt nått vägs ände. Vi kan inte fortsätta att skänka bort miljarder av våra skattepengar i vinster till stora koncerner, anställa fler och fler skattefinansierade skolinspektörer och detaljreglera våra lärares vardag bara för att riskkapitalister ska kunna fortsätta tjäna storkovan. Ändå är det just precis det de högerkonservativa partierna vill – allt för att skydda koncernernas stora vinstuttag. 

Röstar nej till viktiga förslag

Under våren har högermajoriteten i Sveriges riksdag gång på gång röstat nej till viktiga förslag för att göra svensk skola bättre, som regeringen har lagt för att göra upp med de värsta avarterna i vårt världsunika skolmarknadssystem. 

Utspelen från högern är på låtsas, dåligt uppsatta kulisser, för att bevara miljardindustrin som drabbar våra elever.

Allt fler frågar sig varför vi fått en nej-sägar-riksdag som gör allt i sin makt för att skydda de stora koncernernas vinster. Nu gör de högerkonservativa partierna ogenomtänkta utspel i ren panik. Likt en popcornmaskin presenterar de hastigt uppskissade utspel för att visa väljarna att de nu plötsligt ser de problem som varit uppenbara i åratal. Men utspelen har alla en sak gemensamt: De bygger på att våra gemensamma skattepengar även fortsättningsvis ska kunna lämna skolan – för att i stället hamna i ägarnas fickor.

Låter miljarderna försvinna bort

Detta är att angripa problemen från fel håll. Varför ska ännu mer pengar gå till byråkrati och statlig kontroll bara för att företagen ska få fortsätta plocka ut vinst? Ska vi verkligen införa mer pappersexercis och administration för lärare och rektorer bara för att miljarderna ska kunna fortsätta flöda från skolan? 

Utspelen från högern är på låtsas, dåligt uppsatta kulisser, för att bevara miljardindustrin som drabbar våra elever. Partierna på högerkanten fortsätter vara nöjda med skolvinster och sprida osanningar om att valfriheten försvinner om vinstjakten stoppas, vilket alla idéburna skolor som i årtionden drivits utan vinstintresse kan motbevisa.

Handlar om sunt förnuft

Inför valet den 11 september är skiljelinjerna i svensk skolpolitik tydliga: Vi socialdemokrater vill att samhället ska ta tillbaka kontrollen över skolans utveckling. Sverige ska ha en skola där fokus alltid är på elevernas lärande – inte på vinstjakt eller konkurrens. Pengar avsedda för skolan ska gå till skolan. Då skulle fler lärare kunna anställas, barngrupperna bli mindre och fler skolor på landsbygden utvecklas. 

Att vilja stoppa de obegränsade vinstuttagen är inte att vara radikal. Det är tvärtom sunt förnuft och exakt vad högerpolitiker i resten av världen står upp för – men inte i Sverige. Här verkar de stora koncernernas vinster och expansion vara viktigare än alla barns rätt till en bra skolgång. Så kan vi inte fortsätta. Vårt Sverige kan bättre.


Av Lina Axelsson Kihlblom 

Skolminister (S)