Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vindkraften driver oss mot total systemkollaps

Redan innan man uppnått 30 procent vind- och solkraft har man ett så instabilt system att man tvingas till roterande bortkoppling, skriver Jan Blomgren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Jan Blomgren är professor i kärnfysik.
Foto: Samuel Unéus

Vindkraft löser inget, oavsett om den är på land eller till havs – den förvärrar problemen med elnätet.

Större delen av Europa var extremt nära total systemkollaps i september, skriver Jan Blomgren, professor i kärnfysik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Göran Bryntse och Per Ribbing hänvisar till sin erfarenhet på energiområdet, och efterlyser en debatt baserad på fakta, särskilt inom fysik. Så långt är vi överens – det behövs fakta baserade på naturlagar i debatten. Båda anger examina i fysik, men tycks ändå ha missat grundkursen i värmelära, när de säger att två tredjedelar av energin går bort som spillvärme inom kärnkraft.

I sak sant, men vad varje fysikstudent vet efter grundkursen är att det beror på att all energi inte har samma kvalitet. Elektrisk energi har högre kvalitet än värme, eftersom energin har en riktning. Det gör den radikalt mer användbar till att driva maskiner med. Denna effekt är inte unik för kärnkraft, utan beror på grundläggande egenskaper hos vatten. 

De får rätt – om en miljard år

Inom parentes kan det nämnas att den fysik som gör att man inte kan göra om all värme till el är i princip samma naturlagar som gör att det är enkelt att späda ut koncentrerad saft, men det krävs energi för att dela upp den utspädda saften i koncentrat och vatten. Denna fysik tycks ha undgått författarna.

Nästa intressanta påstående är konstaterandet att uran idag har en halt av 0,7 procent av den klyvbara isotopen U-235, men i framtiden kommer detta att sjunka till 0,2 procent och då blir kärnkraft inte ekonomiskt bärkraftig. Visserligen sant, men de nämner inte att detta sker om ungefär en miljard år. Vi har alltså lite tid på oss…

Katastrofalt resultat i Kalifornien

Författarna hävdar att man kan bygga elförsörjningen på enbart förnybar energi. Detta har man provat i Kalifornien, med katastrofalt resultat. Redan innan man uppnått 30 procent vind- och solkraft har man ett så instabilt system att man tvingas till roterande bortkoppling. Det innebär att man släcker ner all el i en region i taget. Delstaten South Australia på andra sidan jorden har gjort en liknande omställning, med samma resultat: återkommande strömavbrott trots att andelen vind- och solkraft inte nått upp till 30 procent. Sverige är nu nära 20 procent, och byggs den vindkraft författarna förespråkar går vi i kapp Kalifornien.  

Vi behöver nu planerbar produktion i södra Sverige för att inte elnätet ska riskera kollaps.

Större delen av Europa var extremt nära total systemkollaps i september – en händelse som svenska media närmast totalt ignorerat. Detta orsakades bland annat av att nätet nu är så instabilt på grund av vind- och solkraft att styrsystemen knappt klarar av att hålla balansen. Det kommunala elbolaget i Österrike har berättat att tidigare hade man 15 tillbud per år. Nu har man 240.

Tyska industrier tvingades stänga

Nordtysklands motsvarighet till Svenska Kraftnät stängde av flera stora industrier för att undvika total kollaps. Bland annat stängdes strömmen till ett smältverk för aluminium. Om strömmen är borta så länge att aluminiet stelnar kan hela anläggningen värd miljarder förstöras. Att ta risken att strypa strömmen till en sådan industri talar sitt tydliga språk: det gör man bara om man är desperat. 

Vi behöver nu planerbar produktion i södra Sverige för att inte elnätet ska riskera kollaps. Då finns fyra möjligheter: vattenkraft, fossil gas eller kol, samt kärnkraft. I södra Sverige finns inte tillräckligt med outbyggd vattenkraft kvar att exploatera. Om man inte vill ha fossil kraft kan man alltså välja på kärnkraft. 

Vindkraft är inte lösningen

Vindkraft löser inte problemet, oavsett om den är på land eller till havs – den förvärrar problemen. Att man snabbt kan bygga produktion som förvärrar situationen är ett dåligt skäl att låta bli att lösa problemet med något som fungerar, även om det tar tid att bygga. 


Av Jan Blomgren

Professor i kärnfysik, författare till ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”.

Vd för utbildningsföretaget Kraftakademin AB med bl a Strålsäkerhetsmyndigheten och Forsmark som kunder.