Villaägare får aldrig bli sossarnas skattkista

Vi minns hur den tidigare fastighetsskatten tvingade folk att flytta och gjorde människor otrygga, skriver Mats Persson.
Foto: OLLE SPORRONG
Mats Persson är ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.
Foto: JESSICA GOW/TT

Vänstern vill straffbeskatta hårt arbetande svenskar och ser villaägarna som en skattkista. Det är helt orimligt.

Sverige behöver inte högre skatter, utan fler skattebetalare, skriver Mats Persson (L) i en slutreplik om fastighetsskatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Allt fler inom socialdemokratin vill nu göra en vänstersväng i den ekonomiska politiken och höja skatten på företagande, flit och boende. Så sent som i helgen presenterade LO sitt ekonomiska program med den inriktningen. Reformisternas ordförande Markus Kallifatides stämmer in i kören av Socialdemokrater som vill införa en ny fastighetsskatt. Man motiverar det med att ”välbeställda villaägare med de dyraste husen ska bidra mer”. 

Vanligt folk drabbas hårt

Men mer eller mindre alla villaägare i Sverige skulle drabbas av en socialdemokratisk skattechock. För en villaägare i Lund eller Mölndal kan det handla om 40 000 kronor om året. Det är helt orimligt. 

Markus Kallifatides, ordförande i S-föreningen Reformisterna.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Vi minns hur den tidigare fastighetsskatten tvingade folk att flytta och gjorde människor otrygga då fastighetskatten kunde höjas kraftigt för att grannen bredvid nyligen sålde sin nyrenoverade villa till ett högt pris. Det får aldrig upprepas.

Öka antalet skattebetalare i stället

Markus Kallifatides anklagar mig för att inte stå upp för välfärden. Det är helt felaktigt. Vården, skolan och omsorgen behöver mer pengar. Men i skarp kontrast till Socialdemokraterna vill Liberalerna inte höja skatten för vanligt folk. 

Höga ambitioner med välfärden bygger på att fler människor arbetar. Sverige behöver inte högre skatter, utan fler skattebetalare. Det är därför vi vill se en liberal, borgerlig regering efter nästa val.

Den svenska vänstern vill straffbeskatta hårt arbetande svenskar och ser villaägarna som en skattkista. Men för de flesta av oss är inte bostaden främst en investering, utan platsen där våra barn växer upp och en plats för firande och vilande. 

Vi säger nej till Socialdemokraternas skattechock.


Av Mats Persson

Ekonomisk-politisk talesperson (L)