Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill UD köpslå med Kina om pressfriheten, Wallström?

Vad gör utrikesminister Margot Wallström efter ambassadörens möte om Gui Minhai? skriver representanter för Utgivarna.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Angela Gui vittnar om utfästelser om att hennes far Gui Minhai skulle kunna släppas om hon medverkade till att stoppa rapporteringen om fallet.

Kan en ambassadör, som Anna Lindstedt i Kina, förhandla bort svensk yttrandefrihet?

Vad gör utrikesminister Margot Wallström efter ambassadörens möte om Gui Minhai?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PRESSFRIHET.  Branschorganisationen Utgivarna, som samlar Sveriges publicister inom press, radio och tv, är djupt oroade av det som framkommit runt mötet mellan Sveriges ambassadör i Kina Anna Lindstedt, den fängslade förläggaren och svenska medborgaren Gui Minhais dotter Angela Gui och ett antal personer som uppges vara kinesiska affärsmän.

Enligt Angela Guis vittnesmål från mötet ska det ha förekommit krav från kinesiska representanter på löften om att försöka tysta svenska mediers rapportering kring Gui Minhai. Angela Gui vittnar om utfästelser om att hennes far skulle kunna släppas om hon medverkade till att stoppa rapporteringen om fallet, en plan som den svenska ambassadören Anna Lindstedt ska ha stöttat.

Hur ställer sig UD till pressfriheten som ett förhandlingsalternativ

Ambassadören ska också ha lovat att gå ut i svensk tv och tala om de svensk-kinesiska relationernas ljusa framtid, be om ursäkt för ett inslag i ett svenskt satirprogram sänt i SVT samt en incident i Stockholm förra året då polisen avvisade kinesiska turister från ett vandrarhem.

Anna Lindstedt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Åklagare har nu valt att inleda en förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, och Anna Lindstedt är skäligen misstänkt. Oavsett vad som kommer fram under rättsprocessen, önskar Utgivarna redan nu att utrikesministern klargör hur Utrikesdepartementet ställer sig till pressfriheten som ett förhandlingsalternativ.

Vilka signaler anser UD att Sverige sänder när en ambassadör påstår sig ha mandat att be om ursäkt å oberoende mediebolags vägnar?

Utgivarna ser med oro på de allt svårare möjligheterna för journalister att rapportera från Kina och en rad andra länder i världen. Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex sitter ett 60-tal journalister med olika bakgrund fängslade i Kina. Landets ledare arbetar också medvetet för att, till andra länder i Asien, exportera sin modell med censur, förtryck och övervakning av hur människor kommunicerar på nätet.

Allt svårare att rapportera från Kina

Anser UD det acceptabelt att i förhandling köpslå med pressfriheten?

Har detta, så vitt utrikesministern känner till, tidigare förekommit i relationerna med Kina eller andra stater?

Vilka signaler anser UD att Sverige sänder när en ambassadör påstår sig ha mandat att be om ursäkt å oberoende mediebolags vägnar?

Kommer utrikesministern eller UD att agera för att markera vikten av fria medier med anledning av de misstankar som väckts i samband Anna Lindstedts agerande?

Utgivarna

Utgivarna är en intresseorganisation för publicistiska medieföretag i Sverige. Medlemmar i Utgivarna är Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, Sveriges tidsskrifter, Tidningsutgivarna och TV4.

Ordförande: Viveka Hansson, Tv4

Vd: Patrik Hadenius 

Av Viveka Hansson 

Ordförande för Utgivarna och programdirektör för TV4 

Anna Körnung 

Mitt i-tidningarna 

Casten Almqvist

TV4

Cilla Benkö 

Sveriges Radio

Fredric Karén 

Svenska Dagbladet 

Hanna Stjärne 

SVT 

Helle Klein 

Dagens Arbete 

Jan Helin 

SVT 

Jeanette Gustafsdotter 

Tidningsutgivarna 

Sofia Wadensjö Karén

UR 

Thomas Mattsson 

Expressen 

Unn Edberg 

Tidningen Vi