Vill SR:s vd att satiren ska styras av staten?

Måtte aldrig satirikerna tystna. Vissa är plumpa. Andra infernaliskt utstuderade. Vissa får oss att fnissa igenkännande. Andra får oss att famla efter luktsaltet, skriver Jens Ganman.
Cilla Benkö är vd för Sveriges radio.
Foto: MATTIAS AHLM/SR

Oavsett verkshöjd behövs satirikerna som kollektiv i samhällsdebatten. Ett samhälle utan satir, eller en begränsad sådan, är per definition en diktatur, skriver Jens Ganman i en replik till SR:s vd Cilla Benkö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver på Expressen Debatt om det hotfulla arbetsklimatet för världens journalister. Hon kräver att de som mördar journalister ska ställas inför rätta och dömas och mot detta kan man omöjligen invända. 

Men låt oss stanna upp och fundera innan vi, rutinmässigt, kopplar ihop en ”uppskruvad retorik” och ”populistiska vindar” med överlagda mord. 

För vilka ska – exakt – ­räknas in i denna populism? 

Och lika viktigt: vad är den – exakt?

Cilla Benkö oroar sig för att om "journalister tystnar så minskar de så viktiga granskningarna av makt och missförhållanden som är helt grundläggande i en väl fungerande demokrati." 


LÄS MER: Det har blivit legitimt att ge sig på journalister 


Debatten mår bra av stor mångfald

Helt rätt. Måtte därför varken Joakim Lamotte eller Federico Moreno tystna. Ej heller Chang Frick eller gänget bakom ”Inte Rasist Men…” Ju större mångfald i debatten, och journalistiken/aktivismen, desto bättre. 

Och måtte heller aldrig satirikerna tystna. Vissa är plumpa. Andra infernaliskt utstuderade. Vissa får oss att fnissa igenkännande. Andra får oss att famla efter luktsaltet. 

Oavsett verkshöjd behövs satirikerna som kollektiv och som expansionskärl i samhällsdebatten. Ett samhälle utan satir, eller en begränsad sådan, är nämligen per definition en diktatur.


LÄS MER av Jens Ganman: 

Vad gör vi med dem som inte vill integreras? 

• Den ena dagen naziststämplat – den andra dagen fullt godtagbart 


Cilla Benkö skriver: "Sättet att använda sarkasm och humoristiska memes som redskap för att odla misstro mot journalister är inte så oskyldigt som det först kan verka.” Men jag tror, med förlov sagt, att Cilla kan ha missförstått många av de memes och sarkasmer hon sett sista åren. Eller i alla fall syftet bakom dem.

Speglar medborgarnas oro

De är inte oskyldiga – de speglar en djup oro hos många medborgare att den svenska samhällsdebatten har blivit ängslig, förljugen och inte sällan intellektuellt ohederlig. Och vad är egentligen nästa steg i tankefiguren: ”satir är inte alltid är så oskyldig som man kan tro”? 

Ska misshaglig satir begränsas? Ska den förbjudas? Kvalitetssäkras av staten?

Här resonerar Cilla Benkö i ett sluttande plan.

Konkreta hot mot journalister är helt förkastligt men det beramade ”hatet” måste vi komma ihåg – är alltid subjektivt.

Det kan även vara nyttigt att påminna sig om att i länder som Kina och Ryssland sorteras all kritik mot makten som just ”hat och hot”.  Inga distinktioner görs. 

Jag blir därför orolig när en av Sveriges största mediala makthavare uttrycker sig så oprecist i frågan. 


Av Jens Ganman

Aktivist och författare