Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vill SD ha ett statligt assimilationsprogram?

Jimmie Åkesson, partiledare (SD). Foto: SVEN LINDWALL
Shervin Ahmadzadeh är ordförande för Liberalerna i Skellefteå.

Sverigedemokraterna har ett farligt tankesätt.

Faktum är att ingen behöver överge sin forna identitet för att lyckas, svensk som icke-svensk, skriver Shervin Ahmadzadeh (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. SD skriver i sin replik och undrar ”hur bli svensk där inga svenskar bor”. Som om svenskhet eller icke-svenskhet är en smitta som drabbar närmaste granne. Ett farligt tankesätt skulle jag vilja påstå, se bakåt i historien på den där farliga entydigheten som drabbat länder i form av kommunism, fascism, nazism och islamism. Sverigedemokraterna välkomnar assimilation utan att beskriva på vilket sätt och vilken sorts assimilation man syftar på. När SD, historiskt, pratat om misslyckad integration menar de alltså avsaknaden av assimilation. 

Hur ska assimileringen gå till?

Ska staten ta fram ett assimilationsprogram och var ska det då implementeras? Ska staten även tvinga privata skolor och företag att respektera något sådant? 2013 uttalade sig Jimmie Åkesson om saken och menade att även svenskar behöver utsättas för assimileringspolitik. Under samma fråga sa Jimmie Åkesson att ”svenskarna måste återvinna sin egen identitet och stolthet över att vara svensk”. Svenskar ska hitta sin ”svenska identitet” och invandrare ska assimileras.  

Faktum är att ingen behöver överge sin forna identitet för att lyckas, svensk som icke-svensk. Demokrati, jämställdhet, jämlikhet osv är inte svenska uppfinningar direkt. Däremot är vi i Sverige världsbäst på att bära upp dessa värderingar, inkluderat 3,5 miljoner människor som är utrikesfödda eller som har utländsk härkomst! 

 

Av Shervin Ahmadzadeh 

Ordförande Liberalerna Skellefteå