Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill ni stötta damfotbollen – köp ett säsongskort

F.v, Erika Ohosson, Nina Rung och Peter Rung.
Om man verkligen vill stödja fotbollsdamerna kan man köpa säsongskort och skicka in sponsorpengar till lagen, skriver Erika Ohlsson.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Erika Ohlsson, beteendevetare.

I en perfekt drömvärld tjänar alla lika mycket, men så länge fler är villiga att betala för att se herrarnas matcher live och på tv kommer fotbollsdamernas löner att ligga efter, skriver beteendevetaren Erika Ohlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Efter Sveriges damlandslags fantastiska insats i fotbolls-VM har en debatt om spelarnas löner uppstått. I stället för att höjas upp till de hjältar dessa tjejer är, tenderar denna debatt att sänka damlandslaget till offer bara för att de är kvinnor. 

I en perfekt drömvärld tjänar alla lika mycket, allas hus är lika mycket värda, alla är lika vackra och friska och kvinnor och män är lika starka. I verkligheten är det dock biologin och marknaden som styr. Den fria marknaden har aldrig haft för avsikt att vara rättvis, det enda marknaden i grunden bryr sig om är utbud och efterfrågan.

Fotbollsspelare är produkter

Varför får folk inte lika mycket betalt för en likadan villa i Grums som i Bromma? Ägarna har lagt ner precis lika mycket jobb på att renovera husen. Är inte deras jobb lika mycket värt? På marknaden är svaret nej, för att efterfrågan på husen är otroligt mycket högre i Bromma än i Grums och folk är därmed villiga att betala mer för en villa i Bromma än i Grums. 

Varför har herrarna bättre betalt än damerna i fotboll? Jo, för att fler är villiga att betala för att se herrarnas matcher live och på tv. Därmed kan herrlagen få in större sponsorpengar med vilka de i sin tur kan betala ut höga löner till spelarna. Fotbollsspelare är i dag produkter och de får betalt efter vilka intäkter de kan generera för klubben och för de företag som sponsrar. Det har inget med kön eller lika lön för lika jobb att göra. 

Som före detta elitidrottare fick jag tidigt erfara att killarna dragit den fysiska vinstlotten.

Flest följare – mest pengar

Ett exempel att titta på är det nya fenomenet ”influencers”. Rent krasst kan skillnader i deras inkomst sammanfattas så här: Den som har mest ”följare” tjänar mest pengar. Därför att företag naturligtvis är villiga att betala mer för att få sin produkt visad för 500k personer än för 10k personer. I denna bransch tjänar förmodligen kvinnor sammantaget betydligt mer än vad män gör. 

Som före detta elitidrottare fick jag tidigt erfara att killarna dragit den fysiska vinstlotten. Fast jag tillhörde de absolut bästa i Sverige i min ålder kunde jag, efter vi nått tonåren aldrig slå de killar som låg på motsvarande höga rankning. Män slipper även allt det jobbiga kring vår reproduktionsprocess. Men detta är inget vi kan lasta männen eller samhället för. Det är naturen, och den liksom marknaden är inte rättvis. 

Vad alla som verkligen vill stödja fotbollsdamerna behöver göra – det är att köpa säsongskort och lösa biljetter till seriematcherna samt skicka in sponsorpengar till lagen. Det är nämligen från publikintäkter och sponsorpengar klubbarna får sina intäkter som betalar spelarnas löner och inget annat. 

Skapa en löneutjämningsfond

Ytterligare ett förslag är att i stället för alla miljoner som satsas på genusforskning och andra liknande projekt med väldigt låg mätbar nytta – satsa dessa pengar på en ”löne-utjämningsfond” som till exempel kan delas ut inom lågavlönade kvinnodominerade yrken eller till idrottare.

Hade jag varit ansvarig förvaltare för ovanstående fond, skulle jag sett till att få majoritet för att dela ut en stor bonus till var och en av landslagsdamerna för att de kämpat för och representerat vårt Sverige på ett sådant fantastiskt vis!


Av Erika Ohlsson

Beteendevetare