Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill KD verkligen lösa gängbrottsligheten?

Polis på plats efter helgens mord vid Kungens kurva söder om Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch Thor och KD har inte rätt svar mot brottsutvecklingen, menar Miljöpartiet.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT
Rasmus Ling är Miljöpartiets rättspolitiska talesperson.
Foto: RIKSDAGEN

Samtidigt som de blocköverskridande förhandlingarna om gängbrottsligheten pågick i höstas festade Ebba Busch Thor med Sveriges kändiselit i Tel Aviv. 

KD hoppade sedan av förhandlingarna och försöker nu bota den segdragna baksmällan med att skylla ifrån sig på MP och regeringen, skriver Rasmus Ling (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Den grova brottsligheten är en av de största samhällsutmaningarna vi har i dag. Kriminalitet leder till ökad otrygghet i redan utsatta områden, skapar splittring och polarisering i samhället, och förstör uppväxtvillkoren för många barn. Det är helt oacceptabelt. 

Regeringen tar krafttag mot brottsligheten. Vi har gjort den största satsningen på polisen i modern tid, mer än vad polisen själv efterfrågat. Och mer än någon högerregering gjort. I dag arbetar fler poliser än någonsin och Säpo har 50 procent mer resurser än när Alliansen styrde. 

Att vi har fler poliser är viktigt. Vilka verktyg de har är kanske ännu viktigare. Vi har underlättat informationsutbytet mellan myndigheter och möjliggjort hemlig dataavläsning så att polisen effektivare kan upptäcka brott. För att förhindra att vapen och narkotika smugglas in i landet har vi även förstärkt tullen. Allt detta struntade KD i under sin regeringstid.

Vi har skärpt straffen

Sedan S/MP-regeringen tillträdde har vi skärpt en lång rad straff. Hårda straff minskar inte brottsligheten, men skärpningarna är viktiga av andra skäl. Särskilt straffet för vapenbrott. Med den skärpta lagstiftningen kan polisen nu omedelbart gripa beväpnade personer och hålla dem häktade fram till rättegång. Sannolikt är det en viktig orsak till att skjutningarna minskat i Malmö. 

Vi arbetar stenhårt mot gängbrottsligheten och de kriminella nätverken för att öka tryggheten i hela landet. Vi gör det för att skydda de mest utsatta. Brottsoffren, barn och unga som riskerar att rekryteras in i kriminalitet, personer som får sina liv begränsade och inte vågar röra sig fritt ute. För att lyckas måste politiken vara effektiv och vila mot forskning och beprövad erfarenhet. Där har Ebba Busch Thor en del att lära. 

KD:s förslag ökar utanförskapet

Ett av KD:s förslag är visitationszoner som innebär att polisen kan visitera människor som inte är misstänkta för något, bara för att de vistas i en speciell stadsdel. Polisen ska de facto behandla människor olika, utifrån var de befinner sig. Det skulle förstärka ett redan existerande utanförskap, öka misstron mot polisen och upplevelsen av diskriminering i kontakt med samhället. Vi vill ha kvarterspoliser som bygger relationer till ungdomar, inte som misstänkliggör dem. 

För den som bara har en hammare i sin verktygslåda ser alla problem ut som spikar.

Ett starkt rättsväsende och proportionerliga straff är viktigt, men det räcker inte. Ska vi minska brottsligheten så behöver vi långsiktigt och metodiskt arbeta förebyggande. Därför har vi konsekvent drivit en politik för att stärka välfärden och gett mer resurser till de skolor som har det tuffast. Vi ser också till att Socialtjänsten kan ingripa tidigare när unga hamnat snett och vi har infört ett nationellt avhopparprogram. 

Hon borde lyssna på polischeferna

När Göteborgs-Posten nyligen genomförde en kartläggning bland polischeferna om läget i våra särskilt utsatta områden svarade majoriteten att skärpta straff inte löser problemen. Istället lyfte de vikten av att förebygga nyrekryteringen in i kriminalitet genom fungerande skolor och meningsfulla fritidsaktiviteter för unga. 

Det professionen efterlyser är alltså motsatsen till KD:s politik. Men det är klart, för den som bara har en hammare i sin verktygslåda ser alla problem ut som spikar.  


Av Rasmus Ling (MP)

Rättspolitisk talesperson

Bilderna visar gängen inifrån – grillfester, hundar och vapen: