Så här skrev Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna, på Facebook i fredags: "Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget."
Det är ett av de mer anmärkningsvärda uttalanden en ledande svensk politiker gjort i modern tid.
För att sätta Jomshofs inlägg i sitt rätta sammanhang: fria medier och fri opinionsbildning är det absoluta fundamentet i en demokrati. Av samma skäl liknar det Ungern som SD:s partisekreterare nu nämner som förebild allt mer en skendemokrati. Pressen är under hårt tryck, författare och intellektuella likaså. På fem år har landet fallit från plats 23 till 65 på Reportrar utan gränsers globala pressfrihetsindex – Ungern ligger nu stabilt och hoovrar strax under Dominikanska republiken.
Vad har hänt?
Bakgrunden är bland annat den nya medielag som den ungerske premiärministern Viktor Orbán drev igenom 2011, trots protester från EU. Ett statligt medieråd vars medlemmar utses av Orbán kontrollerar (och, vid behov, bötfäller) numera medier som anses rapportera "obalanserat" eller "kränker mänskliga värden". I praktiken är det ett instrument skapat för att kontrollera pressen och styra den utifrån Orbáns linje – högerpopulistisk, nationalkonservativ, allt mer öppet rasistisk.
Ungerns oppositionella har svårt att göra sig hörda. Självcensuren breder ut sig. Demokratin vilar på en allt bräckligare grund.
Ja, jag vet, medielagar och pressfrihetsindex kan te sig som abstrakta frågor. Följande är däremot ganska konkret:
”De flesta zigenare är inte lämpliga för samexistens. De är inte lämpade att befinna sig bland människor. De flesta är djur, och beter sig som djur. De ska inte tolereras eller förstås, utan tas bort. Djur ska inte existera, inte på något sätt.”
Orden är Zsolt Bayers, journalist på Magyar Hirlap som är en av Ungerns största dagstidningar. Bayer mötte förstås en del protester, men i övrigt inga särskilda konsekvenser. För Zsolt Bayer är nu inte bara en skribent som får krönikörerna på sajter som Avpixlat att framstå som finkänsliga. Han är också, vilket Elisabeth Åsbrink konstaterande i en fördjupande artikel om Ungerns pågående resa mot förtrycket (DN, 24/9), vän till Viktor Orbán och en av regeringspartiet Fidesz grundare.
Inskränkt pressfrihet, rasistiska vidrigheter som en självklar del av den dagliga mediedosen. Enligt holländske statsvetaren Cas Mudde, en av Europas främsta forskare på extremism och populism, har Viktor Orbáns parti Fidesz de senaste åren stått för “den mest omfattande attacken mot liberal demokrati i EU:s historia”.
Sådant är läget i landet Richard Jomshof håller som en förebild.
Jag är inget vidare på läsa tankar, särskilt inte hos SD:s partisekreterare. Men Richard Jomshofs Facebookinlägg föder frågor.
■ Hur ser Richard Jomshof på statens roll i medie- och kulturpolitiken?
■ I Sverige råder sedan länge politisk enighet kring principen om armlängds avstånd: stat, kommun och landsting formulerar medie- och kulturpolitikens vad men lägger sig inte i hur – alltså på vilket sätt public service-medier eller landets kulturinstitutioner genomför dessa mål. Vill Richard Jomshof rucka på den principen? Tvångsansluta Avpixlatredaktionen till SVT? Kravställa att SR:s Tankar för dagen med jämna mellanrum likställer romer med djur? Ett medieråd som bötfäller Expressen när tidningen lyfter fram politiker som ägnar sig åt rasistiskt näthat? Jag raljerar, men tankesprånget till Orbáns stat är inte stratosfäriskt.
■ Hur tänker sig Richard Jomshof, sammanfattningsvis, att ett framtida Sverige styrt av SD skulle skilja sig från dagens Ungern under Viktor Orbán och Fidesz?
Intressanta och, tycker jag, viktiga frågor för Sveriges framtid som nation. Vill Richard Jomshof diskutera dem vidare är han varmt välkommen till Kulturhuset Stadsteatern för att göra det tillsammans med en panel experter och andra opinionsbildare.
Som debattchef garanterar jag att han kommer få tala till punkt.
Johan Wirfält
Chef Forum/Debatt och Film, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm