Vill du veta en trend som pågått för länge?

Maria Hölerman.
Maria Jern.
Foto: Shutterstock / SHUTTERSTOCK

Det finns hbt-personer i Sverige 2016 som inte svarar ärligt på frågan om vad de ska göra i helgen.

För att det kostar för mycket att svara att man som man funderar på att köpa lägenhet, plocka svamp eller gå på bio med en annan man, skriver Maria Hölerman och Maria Jern.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den här texten är till dig Bruno Edgarsson, ordförande i kyrkofullmäktige för Centerpartiet i Växjö.

Vi läste om din inställning till Pride-firande, om dina tankar om homosexualitet som en trend och tänkte att du behöver lite feedback.

Du säger att du är motståndare till Pride. Att det ska vara man och kvinna och att du inte kan förlika dig med hbtq.

Du ställer dig också bakom ett förslag på hur kyrkan i Växjö ska utvecklas innehållande formuleringen: "Avsluta deltagande i spektakulära Pride-spektakel. Detta engagemang har inget stöd i Bibeln som ska vara kyrkans ledstjärna"."

Vet du vad som är en trend som pågått alldeles för länge? Trenden med religiösa företrädare som tar sig rätten att trycka ner och diskriminera andra människor.


I diskrimineringslagen 2008: 567 står att läsa att: "Lagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder".

Lagstiftningen fungerar uppenbarligen inte riktigt som det var tänkt. Religion och trosuppfattning tycker sig på något vis stå lite över de andra uppräknade grupperna. 

Den intolerans som du och vissa andra religiösa företrädare uppvisar får konsekvenser som ett sekulärt och demokratiskt samhälle inte kan acceptera.


Vi erkänner villigt att vi inte läst samma bok som du lika engagerat och bokstavligt Bruno, men vi känner till att förlåtelse är en central del av kristendomen. Så vi förlåter dig. För du vet inte vad du gör när du i egenskap av din roll som ordförande i kyrkofullmäktige uttalar dig så här.

Det finns hbt-personer i Sverige 2016 som inte vågar vara öppna på jobbet om med vem de delar sitt liv. Som inte svarar ärligt på frågan om vad de ska göra i helgen. För att det kostar för mycket att svara att man som man funderar på att köpa lägenhet, plocka svamp eller gå på bio med en annan man.

Unga hbt-personer vågar inte komma ut och visa vilka de är. En del stannar i garderoben hela livet. En del orkar inte ens leva sina liv utan väljer att göra slut på det. En del hbt-personer mördas på grund av vilka de är.

Vi har ett par avslutande frågor till dig som vi tycker du kan fundera på ett tag: Har homosexualitet varit orsak till ett enda krig i mänsklighetens historia? Är inte kärleken störst av allt?


Maria Hölerman

Ordförande HBT-Liberalerna syd

Maria Jern

Vice ordförande HBT-Liberalerna väst