Författaren Kurdo Baksi uppmanar alla soffliggare "med hjärtat på rätta stället" att rösta i kyrkovalet. Foto: Christian ÖrnbergFörfattaren Kurdo Baksi uppmanar alla soffliggare "med hjärtat på rätta stället" att rösta i kyrkovalet. Foto: Christian Örnberg
Författaren Kurdo Baksi uppmanar alla soffliggare "med hjärtat på rätta stället" att rösta i kyrkovalet. Foto: Christian Örnberg
För SD är kyrkovalet ett utmärkt tillfälle att tvätta bort partiets nazistiska rötter, skriver Kurdo Baksi. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFör SD är kyrkovalet ett utmärkt tillfälle att tvätta bort partiets nazistiska rötter, skriver Kurdo Baksi. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
För SD är kyrkovalet ett utmärkt tillfälle att tvätta bort partiets nazistiska rötter, skriver Kurdo Baksi. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill du stoppa rasismen? Gå och rösta i kyrkovalet

Publicerad

Att rösta i kyrkovalet blir ett sätt att rädda vår demokrati och förhindra SD:s ambitioner att förvandla vårt land till ett människofientligt, intolerant och delat "vi-och dom"-samhälle, skriver Kurdo Baksi.

 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För första gången i mitt liv ska jag rösta i kyrkovalet.

Hur kan det komma sig att en femtiotvåårig tidigare soffliggare plötsligt har beslutat sig för att poströsta i kyrkovalet?  

I årets kyrkoval har jag nämligen flera samhälliga uppgifter och ansvar. Jag har inte bara ett ansvar för mig själv, för mina barn och mitt älskade Sverige. Jag har också ett ansvar för demokratin, yttrandefriheten, det mångkulturella samhället, och sist men inte minst för medmänsklighet som börjar bli en bristvara för varje dag som går. 

Demokratin ständigt under hot

Vår demokrati och yttrandefrihet är nämligen inte given, utan ständigt under hot. Vi måste erövra demokratin varje dag. Vi måste lära oss av historien och nutiden. Jag behöver inte berätta om Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan som i princip avskaffat demokratin och nu bygger ett ultranationalistiskt och rasbaserat samhälle. 

Vem av oss är inte rädd för den amerikanske presidenten Donald Trumps och den ryske presidenten Vladimir Putins retorik, människosyn och ambitioner.

Sa jag ansvar? Absolut! Om vi soffliggare, människor med hjärtat på rätta stället, låter bli att delta i årets kyrkoval är risken oerhört stor att vi blir bränsle åt ett främlingsfientligt, för att inte säga rasistiskt parti. Vad jag påstår kan låta drastiskt, men många opinionsmätningar visar att ett främlingsfientligt riksdagsparti kan bli Sveriges näst största parti om exakt ett år. 

Låt mig förklara.

I förra kyrkovalet 2013 röstade bara 700 000 svenskar, det vill säga 12,8 procent av väljarkåren, för att väljam de som ska styra kyrkan de närmaste fyra åren.

Här ser Sverigedemokraterna (SD) en möjlighet att vinna stora PR-poäng. Det har partiets ledning bestämt att utnyttja genom att vinna detta lilla val för att framstå som rumsrent. 

SD har mobiliserat inför kyrkovalet

För SD är det också ett utmärkt tillfälle att tvätta bort partiets nazistiska rötter inför riksdagsvalet. Därför har SD lagt mycket energi, ekonomiska resurser och nominerat cirka 1 000 personer på valsedlarna. Jämför med 120 SD-kandidater förra valet så förstår du SD:s medvetna mobilisering.

– Vi ska ta över, sa Jimmie Åkesson som ber gudarna att det blir så lågt valdeltagande som möjligt.  

Och det är här ditt och mitt ansvar kommer in i bilden. Vi måste rösta så att valdeltagandet i kyrkovalet  blir det högsta någonsin i vårt land. Ju fler som röstar, desto svagare blir SD. Att rösta i kyrkovalet blir också ett sätt att rädda vår demokrati och förhindra SD:s ambitioner att förvandla vårt land till ett människofientligt,  intolerant och delat "vi-och dom"-samhälle.

Vill du ha ett sådant samhälle trots att vår ekonomi aldrig varit så bra och vi, tio miljoner själar, bor i ett av världens rikaste länder?  Vill du överge ett fritt, mångetniskt, jämställt, solidariskt och tolerant land?

Vill du förhindra rasismen och intoleransen från evigt fotfäste i vårt land? Vill du ha ett tryggt land?

Ja, då kan du göra en liten insats genom att poströsta redan i dag eller gå till vallokalen på söndag.

Varje röst är guld värd!

 

Av Kurdo Baksi

Författare och samhällsdebattör

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag