Lisa Jisei. Foto: Emelie Otterbeck / EMELIE OTTERBECKLisa Jisei. Foto: Emelie Otterbeck / EMELIE OTTERBECK
Lisa Jisei.  Foto: Emelie Otterbeck / EMELIE OTTERBECK
Foto: Str / AP TT / NTB SCANPIXFoto: Str / AP TT / NTB SCANPIX
 Foto: Str / AP TT / NTB SCANPIX

Vill du också bara vara snygg i bikini?

Publicerad

"Du ser så hälsosam ut", var vad jag fick höra när jag var som sjukast. Motivationen var solklar: en snygg kropp att visa upp. Nu, när jag mår bättre än någonsin, uteblir komplimangerna, skriver Lisa Jisei.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under en kornblå himmel känner jag doften av semester. Caféer som fylls med solblossande kroppar i korta sommarshorts. Bubblande isvatten med citron till ljudet av prat och skratt. Nya kompressionsstrumpor köps in i ljusare färger. Förra årets sommarkjol känns hård i midjan. Ett par nya hörlurar inhandlas för svettig träning utomhus, en ny träningsapp och en riktigt bra ”före bild” görs klar. Äntligen är försommaren här.

Underhudsfettet bränns bort i samma takt som solen blir starkare, magmusklerna börjar äntligen synas i samma veva som vännerna slutar fråga om vi ska fika. Jag springer och springer mot ett oklart mål om en fitnesskropp passande en nyinköpt bikini.

Rosévin på uteserveringar och pasta i matlådan ersätts med citronvatten och keso. Kylen fylls av energidrycker med träningshetsande namn, grönkål och kvarg. Obehagskänslan från sjukdomstiden smyger sig sakta men säkert på.

När jag var sjuk i ortorexi sprang jag tills jag kollapsade, hamnade på psykakuten och tömde burkar med koffeintabletter för att kunna träna alla dygnets vakna timmar. Motivationen var solklar: en snygg kropp att visa upp. Jag ville ha en fitnesskropp som skulle ge mig tillåtelse att existera.

När jag gång på gång kollapsat och körts till läkare har de enstämmigt mässat samma sak, du ser så hälsosam ut! Ja, ni läste rätt ”Du ser så hälsosam ut”, var vad jag fick höra. När vännerna ihärdigt började fråga hur jag orkade spendera all vaken tid på gymmet var svaret alltid samma sak: Jag tränar för min hälsas skull, jag vill bara se hälsosam ut.

 

LÄS MER: Barnen behöver lära sig vad en sund kropp är

 

Det var aldrig sant. I verkligheten ville jag ha den kropp som kännetecknar bilden av hälsa. Solbränd, blank hy, seniga muskler med lite underhudsfett. Jag ville ha en kropp som skulle ge mig tillåtelse att bära en bikini på en strand på semestern.

Men jag vet att en deffad, hälsostylad kropp kräver svält. Svält och självdestruktivitet kan jag efter ett halvt liv av ätstörningar. Minns från sjukdomstiden att yrseln gjorde att jag ramlade, att jag inte orkade höra på någon annan som pratade, att jag stängde människor ute och blev apatisk, att jag grät om kvällarna men det spelade ingen roll. Jag rasade snabbt i vikt, musklerna började synas och solbrännan bättrades på. Min man höll på att gå i tusen bitar när han såg hur jag sakta bröts ner. Tillslut kom sommarens korta dagar på stranden då kroppen skulle visas upp. En trasig kropp sprängfylld av ångest, panik och ett hjärta som försökte hoppa ikapp den inre stressen. Jag var sjuk, men snygg i bikini.

 

LÄS MER: Utseendefixeringen tas inte på allvar

 

Hälsa har kommit att bara handla om magrutor. Vi vill så gärna se vältränade och hälsosamma ut, oavsett om vi är det eller inte. Bilden av hälsa fokuserar inte längre på styrka, uthållighet, immunförsvar eller snabbhet. För en bra lungkapacitet och en stark bål syns så sällan utanpå. Spelar det då ens någon roll?

Varför är det så svårt för mig, en vuxen och förståndig människa, att inse att hälsa inte har något att göra med en deffad kropp? Att ett starkt hjärta, uthålliga muskler och bra blodvärden inte hänger ihop med svältläge och kontroll.

Efter år av terapi, behandling och rehabilitering mår jag bättre. Min tid på milen har aldrig varit bättre. Jag har aldrig känt mig starkare. Men nu när jag mår bättre och är i bättre form än någonsin uteblir komplimangerna. Kanske är det därför jag inför bikinisäsongen fortfarande sneglar mot kvargen och trappmaskinen. Ingen vet om jag är hälsosam om jag inte har synliga magrutor.

Men jag kanske inte är ensam… Varför ställer du in gofikat och byter middagen mot kvarg? Är det inte så att du också bara vill vara snygg i bikini?

 

Lisa Jisei

Författare till boken och bloggen "Jag är sjuk".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag