Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vilket sagolikt trams Åkesson ägnar sig åt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Kim Söderström (S), ordförande Byggnads GävleDala.

Att Sverigedemokraterna kallar sig för arbetarparti är desinformation och vilseledning i närmast sovjetisk maskirovka-stil.

Jimmie Åkesson, du är en falsk profet, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Kim Söderström (S), Byggnads.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Jimmie Åkesson och Magnus Persson, SD, försöker måla upp bilden av Sverigedemokraterna som ett arbetarparti. Men i oktober förra året lämnar partiet in en riksdagsmotion som syftar till att begränsa strejkrätten. I praktiken är detta inget annat än ett rent beställningsjobb från arbetsgivarsidan. 

Sverigedemokraterna anser dessutom att ”vi har lämnat den stora industriella epoken bakom oss”. Därför ska, enligt SD, stridsåtgärder som ”inte hör till dagens samhälle” ses över. Det är dags ”att komma tillrätta med fackliga sympatiåtgärder”. 

Sålde sig till välfärdsföretagen

Men detta är inte första gången SD låter sig styras av arbetsgivarintressen. För några år sedan sålde man sig till de så kallade välfärdsföretagen och blev efter ett antal storstilade middagar plötsligt positiva till vinster i välfärden. Därmed öppnades dörren till högerns finrum. I spåren av pandemin har vi sett privatiseringarnas allvarliga effekter för allmänhetens insyn, personalens villkor och stabiliteten i vården. Här har SD ett ansvar.

SD:s Magnus Persson och Jimmie Åkesson menar att Löfvens Socialdemokraterna har svikit arbetarklassen.
Foto: SD och PATRICK TRÄGÅRDH

Som argument för detta ansluter sig SD anmärkningsvärt nog till den förre högerledaren Reinfeldts misslyckade analys om att basindustrin är ”basicly gone”. Detta trots att cirka 400 000 personer är direkt beroende av jobb som är baserade på stålet, malmen och skogen. Basindustrins produktion motsvarar cirka 30 procent av exportintäkterna. Tusentals tjänsteföretag och stora delar av landet är beroende av dessa företag för sin överlevnad. Mycket okunnigt från din sida, Åkesson.

Desinformation i sovjetisk stil

Att med detta i bagaget försöka kalla sig för arbetarparti är desinformation och vilseledning i närmast sovjetisk stil – fast där kallas det för maskirovka.

Medan Socialdemokraterna sett till att svenska avtal gäller i Sverige och bekämpar centraldirigerade lönenivåer från EU så sitter SD i EU-parlamentet och röstar emot hårdare kontroller av cabotagetransporter, minskat antal körtimmar per dag för chaufförerna, ökad rätt till rast och vila och annan sovplats än i lastbilshytterna. 

Vill avskaffa skyddsombuden

SD gör sig också till arbetsgivarnas skickebud när de vill avskaffa 80 000 väl fungerande skyddsombud. De ska, enligt SD, ersättas av ett antal statsbyråkrater i form av så kallade arbetsmiljörådgivare. Några statliga arbetsmiljörådgivare efterfrågas inte ute på arbetsplatserna och resultatet blir enbart ett sämre arbetsmiljöarbete. Löntagarna får betala priset.

Under Reinfeldtåren röstade Sverigedemokraterna konsekvent för högerns skattesänkningar. Det kallades jobbskatteavdrag och drev fram dramatiska inkomstklyftor. Skattesänkningarna dränerade välfärden och urholkade resurser (cirka 150 miljarder kronor) där en hel del skulle kunnat gå till vård, skola och omsorg. SD bär ett tydligt ansvar för revorna i välfärdssystemen. 

Åkesson en falsk profet

Jimmie Åkesson, du är en falsk profet! På punkt efter punkt vill ni försvaga arbetarnas och tjänstemännens egna organisationer. Det gynnar enbart arbetsgivarnas intressen och leder till sämre villkor för löner, trygghet och arbetsmiljö. 

Du vilseleder på samma sätt som i en rysk maskirovka.


Av Peter Hultqvist (S)

Försvarsminister

Kim Söderström (S)

Ordförande i Byggnads GävleDala

Statsvetaren Jenny Madestam analyserar Löfvens första maj-tal: