Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vilket kön vi har spelar ingen roll, Åsa Regnér

Paula Bieler Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Carina Herrstedt Foto: Roger Vikström

För oss handlar jämställdhet om att våra livsval och livsmöjligheter inte ska begränsas av vårt kön - oavsett om vi är kvinnor eller män, skriver Paula Bieler och Carina Herrstedt (SD).  

 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK

 

Med stolthet läser vi Åsa Regnérs (S) klagomål på Sverigedemokraternas jämställdhetspolitik i en debattartikel i Expressen. Vi är nämligen stolta över att representera det parti som i dessa - och andra - frågor tar sin utgångspunkt i livskvalitet snarare än snygga siffror i grovt förenklad statistik.

För oss handlar nämligen jämställdhet om att våra livsval och livsmöjligheter inte ska begränsas av vårt kön - oavsett om vi är kvinnor eller män.

Vi ska kunna röra oss fritt i samhället, arbeta i en trygg arbetsmiljö med goda villkor och respekteras oavsett hur vi prioriterar mellan privatliv och karriär.

De "incitament" och regleringar som präglar Regnérs och Socialdemokraternas politik ger inte fler möjligheter. De begränsar i stället, och försöker styra in såväl kvinnors som mäns liv på banor som uteslutande handlar om att maximera arbete och inkomster samt fördela könen lika på arbetsmarknaden.

Men det viktiga är inte att män och kvinnor fördelar sig lika i all statistik, utan att livsvillkoren inte drastiskt försämras för att en person gjort ett könstypiskt val - eller för den delen försökt bryta normer men hindrats.

 

LÄS MER: Synen på jämställdhet inom SD är riktigt risig 

 

Samtidigt förmår vi lyfta blicken och hålla flera värden högt samtidigt.

Till exempel anser vi att föräldrarna själva är bäst lämpade att avgöra hur länge deras barn mår bra av att ha en förälder hemma, samt vem som ska stanna hemma när.

Vi värdesätter också att de ska kunna göra sina anpassade val utan alltför stora ekonomiska förluster, och utan att den förälder som stannar hemma riskerar att bli av med sitt jobb.

 Vi är övertygade om att merparten av Sveriges föräldrar delar vår åsikt.

Till skillnad från politik som fokuserar på kvotering och styrmedel riktade mot vuxna människors val ligger vårt jämställdhetsfokus på att lösa problem som vi ser drabbar könen ojämnt, inte att fördela problemen jämnare.

Och det fina är att våra lösningar förbättrar villkoren för alla som i dag drabbas av problemen, oavsett vilket kön de har.

Sommaren 2013 lanserade vårt parti exempelvis en större satsning på villkoren inom den starkt kvinnodominerade offentliga sektorn. Vi budgeterade för statliga tillskott till kommuner och landsting så att ofrivilligt deltidsanställda inom vård och omsorg skulle kunna gå upp till heltid.

Detta skulle i sin tur möjliggöra förbättrad kvalitet för brukarna såväl som vårdarna, med färre delade turer tack vare fler jobbade timmar så att social omsorg hinns med utöver minimikraven på morgon- och kvällsrundor.

 

LÄS MER: Könskvotering är inte jämställdhet

 

När villkoren förbättras på detta sätt får alltså både manliga och kvinnliga vårdare och brukare bättre livskvalitet, samtidigt som jämställdheten förbättras då problemen idag främst drabbar kvinnor. Samtidigt har detta skett utan att en enda person behövt flytta på sig eller ändra något val på grund av sitt kön.

När det gäller tryggheten ute på gator och torg har flera undersökningar slagit fast att kvinnor i betydligt högre utsträckning än män upplever att de inte kan röra sig fritt i samhället längre, av rädsla för överfall.

 Det har talats om att var fjärde kvinna känner oro samt att en av tio kvinnor väljer att stanna hemma hellre än att vistas ensam i det offentliga utrymmet. Samtidigt visar statistiken att män är de som oftast drabbas av våld ute på stan.

Med våra satsningar på allt från bättre belysning till strategiskt utplacerade övervakningskameror och en resursstark samt mer närvarande polis ökar vi både den upplevda och faktiska säkerheten. Vi stärker således tryggheten för våldsutsatta män såväl som kvinnor.

För det är inte könet som spelar roll. Det är hur väl vi kan leva våra liv.

 

Paula Bieler

Jämställdhetspolitisk talesperson (SD)

Carina Herrstedt

Ordförande för SD-Kvinnor