Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vilka utmålar er som rasister?

Magnus Esser Bengtsson och Christopher Gummesson från sajten Inte rasist, men.

David Lindén. Foto: Privat

Vi granskar och avslöjar för att ge allmänheten en chans att fatta ett upplyst beslut på valdagen.

Den dag detta betraktas som ett "urspårat vänsterprojekt" är det kanske dags för borgerligheten att ägna sig åt en gnutta självrannsakan, skriver Christopher Gummesson och Magnus Esser Bengtsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

I en synnerligen spretig debattartikel konstaterar David Lindén att antirasismen har blivit ett vänsterprojekt. Han skriver att den som anser att Sverige ska ha fortsatt reglerad invandring urskillningslöst utmålas som rasister. Av vem då undrar man? Frågan är svaret skyldigt. Lindén skriver om en odefinierad "vänster", "alla" och "antirasistiska rörelser och hemsidor". Det är en intellektuell ohederlighet som vi har vant oss vid i den politiska debatten, men som måste betraktas som ovärdig en akademiker som David Lindén.

I en text som nästan uteslutande består av flagranta halmgubbar lyckas han peka ut vår sajt som ett av få konkreta exempel på denna förrädiska antirasism. I en tid av polariserad debatt och parlamentariskt kaos kan det vara skönt att någon har den goda smaken att berätta var man står politiskt. Men med all respekt, vi betraktar oss som kapabla att definiera oss själva.

 

Två av medarbetarna på vår redaktion har varit politiskt aktiva, en för Socialdemokraterna och en för Moderaterna. I övrigt har vi inga andra partipolitiska band. Visst har vi delat en text om moderater på kommunal nivå som har valt att samarbeta med Sverigedemokraterna, men vi har också hyllat forne statsministern Fredrik Reinfeldt för sitt konsekventa ställningstagande mot den organiserade radikalnationalismen. Vi har också med öppna armar välkomnat LUF:s tidigare ordförande Linda Nordlund till vår podcast, där hon berättade om sitt liberala, antirasistiska engagemang.

Vi kräver inte av David Lindén att han ska punktbevaka vår sajt för att få en nyanserad bild av vår verksamhet. Men artikeln väcker en viktig fråga: Vad säger det om dagens borgerlighet när ett engagemang mot organiserad rasism och radikalnationalism tas för givet som ett vänsterprojekt? Vår kritik mot SD och angränsande rörelser grundar sig inte i kravet på en reglerad invandring – något som samtliga riksdagspartier anser att vi ska ha – utan på det faktum att deras riksdagsledamöter konstant demoniserar många av våra vänner och landsmän med epitet som "parasiter" och "pedofiler", sprider förljugen rasideologisk och neofascistisk propaganda via sina sociala medier samt uttryckligen ser Victor Orbáns taggtrådspolitik och inskränkningar av pressfriheten som en förebild.

 

Vi granskar och avslöjar saker som dessa för att ge allmänheten en chans att fatta ett upplyst beslut på valdagen. Den dag detta betraktas som ett "urspårat vänsterprojekt" är det kanske dags för borgerligheten att ägna sig åt en gnutta självrannsakan snarare än att gråta ut över andras ”godhetskomplex”.

Lyckligtvis vet vi att många på den politiska högersidan inte delar den analysen. David Lindén är välkommen att ansluta till majoriteten av sina kamrater i alliansen och tillsammans med oss försöka bekämpa den organiserade rasismen så snart han har tröttnat på att bygga halmgubbar.

 

Christopher Gummesson 

Magnus Esser Bengtsson

Redaktionsmedlemmar på Inte rasist, men