Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vilka grupper ska det lagstiftas om härnäst?

Josefin Utas, Borgerlig framtid. Foto: Privat

Ledarnas ordförande sätter fingret på det vi motsätter oss – nämlign onödigt lagstiftande kring såväl individ som marknad, skriver företrädare för Borgerlig framtid.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK.

”Ledarna, som representerar över 90 000 chefer i alla branscher och på alla nivåer, anser att arbetslivet gynnas av att chefer, ledningsgrupper och styrelser speglar det svenska samhällets mångfald i stort.”

Så skriver Annika Elias, ordförande i fackförbundet Ledarna som svar på vår debattartikel om kvotering. Elias sätter därmed fingret på det vi i Borgerlig framtid motsätter oss; tyckande utan faktabaserad grund, framkonstlade symptomåtgärder och onödigt lagstiftande kring såväl individ som marknad.

Om chefspositioner är en fråga om representation och lagstiftning anses vara ett naturligt verktyg för att nå dit, vilka grupper tänker sig i så fall Ledarna att det ska lagstiftas om härnäst?

 

LÄS MER: Bolagskvotering är ett viktigt steg

 

Vilka som hamnar i bolagsstyrelser beror på rekryteringar som görs inom hela arbetsmarknaden. Här är det Ledarnas egna medlemmar som har störst makt att påverka läget. Att ordföranden för Ledarna inte hyser tilltro till sina medlemmars förmåga att rekrytera utifrån kompetens, utan i stället känner sig manad att förespråka tvingande kvoteringslagstiftning är högst anmärkningsvärt.

Elias har visserligen en poäng i att stora framsteg för jämställdhet historiskt sett har kommit ur politiska beslut. Men den lagstiftning som då stärkt jämställdheten, bland annat kvinnors rösträtt, har haft som syfte att ge både män och kvinnor samma möjligheter och rättigheter att delta och få inflytande – inte att missgynna eller sortera bort någon på grund av dennes kön. Borgerlig framtid föredrar att stärka människors möjligheter, inte att inskränka deras friheter.

 

Josefin Utas

Partistyrelsen Borgerlig framtid

Carolin Nielsen

Partistyrelsen Borgerlig framtid

Åsa Tallroth

Medlem Borgerlig framtid

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!