Vilka fler länder ska kyrkan bojkotta?

Publicerad

Svenska kyrkan bedriver en kampanj om att bojkotta varor från Israel som är producerade på ockuperat område.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Medan masslakten pågår i Syrien, kristna utsätts för en etnisk rensning i arabvärlden och samma region tyngs av pedantiskt förtryck väljer Svenska kyrkan att fokusera på ett land, regionens enda demokrati, Israel.

Bojkott som instrument är omdiskuterat i den akademiska litteraturen. Sådana bryderier verkar dock inte bekomma Svenska kyrkan. Sedan är ju också frågan om det verkligen främjar den ekonomiska tillväxten på Västbanken att bojkotta vissa varor därifrån? Men även om vi lämnar detta åt sidan måste ju rimligtvis Svenska kyrkan nu med Israel som prejudicerande exempel vilja använda bojkott som medel mot fler aktörer. Det är ju ingen överdrift att påstå att det finns många fler länder som beter sig avsevärt sämre än vad Israel gör. Kandidaterna för bojkott är många. Indien för Kashmir. Ryssland för dess brott i Tjetjenien, Iran för dess aktiva stöd till terrororganisationer eller Kuba för dess brott mot mänskliga rättigheter. Kina är en annan tydlig kandidat. En stabil diktatur med en lika stabil som tydlig ockupation av Tibet. Omkring en miljon döda tibetaner som en följd av ockupationen sedan 1949. När kommer kraven på en handelsbojkott av kinesiska varor som är tillverkade i Tibet? Eller krav på ursprungsmärkning av dessa varor? Ärkebiskopen är ytterst ansvarig. Anser Antje Jackelén att det finns andra länder och regimer i världen som vi bör bojkotta? Om ja, vilka? Om nej, varför endast Israel?

Ulf Öfverberg

ordförande i samfundet Sverige-Israel Stockholm

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag