Magnus Hedberg.
Magnus Hedberg.

Viktigt med system för
kunskapsvalidering

Publicerad

Ulf Melin, Generaldirektör Universitets- och högskolerådet (UHR) skriver att det redan finns ett fungerande system för validering. UHR har tillsammans med ett antal andra myndigheter ansvar för att bedöma och erkänna individers formella utbildningskompetens.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De gör ett mycket viktigt jobb. Men ett utlåtande om individens formella utbildning räcker inte. Vi måste också ha ett system för validering av individens faktiska kunskaper.

Juseks undersökningar visar att de personer som fått sina akademiska kunskaper formellt testade – till exempel genom arbetsprover eller handledd praktik – har ett bättre utfall på den kvalificerade arbetsmarknaden. Vi vill därför ha ett nationellt system där akademiska kunskaper testas, bedöms och dokumenteras.

Vi håller med om att fler kompletterande utbildningar på högskolenivå behövs. Det är givetvis inte rimligt att en person som redan har läst till exempel fem år på ett universitet ska läsa ytterligare flera år på en svensk högskola.

Det behövs också bättre tillgång till professionella nätverk. Omkring 60 procent av jobben förmedlas via kontakter. Jusek driver därför sedan 2010 ett mentorskapsprogram för invandrade akademiker. Det skapar värdefulla kontaktnät och erfarenhetsutbyten som påskyndar arbetsmarknadsetableringen.

Vi hoppas nu att arbetsgivare antar Ulf Melins utmaning – att ta sitt ansvar och fortsätta utveckla och deltar i program för praktik och matchning som ger utländska akademiker ökade möjligheter att få komma in på arbetsmarknaden.

 

Magnus Hedberg

 vd Jusek

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag