Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vicepresident Harris blir avgörande för Sverige

Över en natt har världen fått en kvinnlig förebild med indiska och jamaicanska rötter som visar att det går att krossa glastak, skriver MP-topparna om Kamala Harris.
Foto: CAROLYN KASTER/TT
Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister samt vice statsminister.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

De senaste åren har antidemokratiska krafter vunnit mark i Sverige och världen. Demokratin har pressats tillbaka och kvinnors rättigheter är hotade.

Valet av Joe Biden och Kamala Harris ger skäl till framtidstro för oss alla, skriver MP-ministrarna Isabella Lövin och Åsa Lindhagen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Vi gjorde det, Joe!” I ett klipp på nätet ser vi Kamala Harris skratta i telefonluren med Joe Biden i andra änden efter segern i USA:s presidentval. Harris är nu historisk i minst två viktiga avseenden. Hon är den första kvinnan och den första svarta personen som intar positionen som USA:s vicepresident. Och när hon tillträder blir hon en av världens mäktigaste personer. 

Valet av Kamala Harris har berört många av oss. Över en natt har världen fått en kvinnlig förebild med indiska och jamaicanska rötter som visar att det går att riva ner murar och krossa glastak. I sitt segertal säger Harris att ”varje liten flicka som tittar i kväll ser att detta är ett land med möjligheter”. Och hon säger att hon må vara den första kvinna som blir vicepresident, men hon är inte den sista.

Betydelse för hela världen

Det är nya tider i USA och det kommer att ge eko världen över. Ledarskapet i USA har betydelse. Vad som händer på den politiska scenen i USA har effekter långt utanför landets gränser. Valet av Biden och Harris inger hopp inte bara för flickor, kvinnor och marginaliserade grupper i USA, utan är skäl till framtidstro för oss alla.

Harris historiska segersamtal med Biden.
Foto: STELLA PICTURES

De senaste åren har antidemokratiska krafter vunnit mark i Sverige och världen. Demokratin har pressats tillbaka och kvinnors rättigheter är hotade när auktoritära krafter vill urholka aborträtten och försvaga arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Vi ser exempel i världen på hur lagstiftning mot våld i hemmet försvagas och hur skydd och stöd för våldsutsatta kvinnor inskränks. Vi hör politiker tala sig varma för traditionella könsroller, under parollen värna familjen, samtidigt som hbtqi-personer pekas ut som hot mot samhället.

En allvarlig utveckling

Det är en allvarlig utveckling som måste vändas. Kampen för mänskliga rättigheter står inte mellan att behålla status quo eller röra sig framåt. Den står mellan att röra sig framåt eller backa.

Biden och Harris visar att det går att vinna val med anständighet.

Därför inger valet av Biden och Harris så stort hopp. När auktoritära krafter vinner mark står de upp för kvinnors och hbtqi-personers rättigheter och när desinformationen växer till ett allt större problem betonar de fakta, kunskap och vetenskap.

Ökad kraft mot klimatförnekelsen

Valet av Biden och Harris ger också hopp i klimatkampen. Medan klimatförnekare världen över förvärrar den kris vi befinner oss i, vill Biden och Harris återansluta USA till Parisavtalet och samarbeta för en hållbar planet. Det är ett mycket efterlängtat besked. 

För det är bråttom, tiden rinner ut. Den väg som vi är inne på nu leder till 3–4 graders uppvärmning inom 80 år. Med naturkatastrofer, värmedöd och ekonomisk kollaps i uppvärmningens spår spelar varje tiondels grad stor roll för människors livskvalitet, hälsa, tillgång till vatten och mat och möjlighet att kunna leva ett gott liv.

Men trots att utvecklingen ytterst hotar att slå ut förutsättningarna för hela mänsklighetens existens har oljestater och politiker länge stoppat huvudet i sanden. Detta kommer de inte att komma undan med lika lätt framöver. 

Anständigheten vann

När Biden och Harris deklarerar att de kraftigt vill höja ambitionerna i klimatarbetet blir det svårare för andra länder att slippa undan sitt ansvar. Och när den tillträdande amerikanska ledarduon vill satsa på höghastighetståg, förnybar energi och energieffektiva hus så är det besked som ingjuter välbehövlig kraft i det globala klimatarbetet. 

I tider med kalla politiska vindar och stigande temperaturer ger valet av Biden och Harris hopp om framtiden till oss alla. De visar att det går att vinna val på anständighet och genom att betona vårt gemensamma bästa. Det inspirerar och är en påminnelse om att vi kan bygga en bättre värld tillsammans.


Av Isabella Lövin (MP)

Miljö- och klimatminister samt vice statsminister (MP)

Åsa Lindhagen (MP)

Jämställdhetsminister