Petter Alexis Askergren. Foto: Fredrik Wannerstedt.Petter Alexis Askergren. Foto: Fredrik Wannerstedt.
Petter Alexis Askergren. Foto: Fredrik Wannerstedt.
Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG
Foto: MARKUS SCHREIBERFoto: MARKUS SCHREIBER
 Foto: MARKUS SCHREIBER

Vi visade att stockholmarna ställer sig upp när saker dras till sin spets

Publicerad

Man ska aldrig ta vår snällhet för dumhet eller vår blyghet för svaghet. Det här är och förblir en av världens vackraste och bästa frizoner, skriver artisten Petter Alexis Askergren om sitt Stockholm. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag är djupt rotad i vår huvudstad. Född och uppvuxen, fostrad och skolad. Allt som händer i Stockholm rör mig på djupet. Jag känner inga begränsningar när det gäller att finna nya vinklar på min pulserande kärlek till den här unika staden, utspritt som små öar mitt i vattnet. Jag har en sorts cementerad stolthet till Stockholm.

På Erstagatan 28b, tredje våningen, låg jag ofta på nätterna som liten och lyssnade till ljudet utanför på gatan. Människor på väg hem från krogen, ibland kära, ibland osams och ibland onyktra. Samtidigt som 94:ans nattbuss lyste upp hela mitt rum var 10:e minut. Det var ett konstant buller som ständigt bara pågick. Stadskärnan med sin närhet till naturen. Inte konstigt att man söker sig till den här staden. 

Vi är desamma som vi alltid varit. 

Efter gårdagen ska alla besökare ha klart för sig att ingenting har förändrats. Vi är desamma som vi alltid varit och ni är hjärtligt välkomna. Jag upplever stockholmaren som en inombords stolt person, som gärna talar lite lågmält och sällan med yviga gester. Stockholmaren är också i många fall en ödmjuk person som jag ofta upplever uttrycker sig blygsamt om sin egen prestation och som kanske sneglar lite ängsligt på andra större städer som London, New York eller Paris. Jag tror det att det handlar om att vara medvetna och uppdaterade om omvärlden, samt att vi lyssnar och betraktar den på ett i många fall beundrande sätt. Vi tror inte att vi lever i världens centrum och att allt handlar om oss. Men innerst inne är vi fullt medvetna om vår påverkan och vårt bidrag till världen, eftersom vår stad är otrolig med allt som just nu bubblar i form av konstnärer, entreprenörer, restauranger, näringsliv och musikskapare.

 

LÄS MER: Alla poliser som närvarade förtjänar beröm

 

Arkitekturen i staden berättar tydligt om en spännande historia som är högst levande mitt i bland oss. Blygsamheten sitter i oss sedan gammalt. Det är vårt DNA, men vi känner samtidigt en stolthet och en moralisk kompass och när den sätts på prov som i fredags. När vi tydligt visar var vi står. Att bevittna folk som bryr sig och hur samarbetet fortlöpt under hela fredagen ger mig ett stort hopp om framtiden. Jag önskar att vi alla kan minnas just den biten från den här mörka fredagen. Hur människor faktiskt öppnade sina hjärtan på riktigt.

 Man ska aldrig ta vår snällhet för dumhet eller vår blyghet för svaghet.

Där, just då i den stunden, klev vi fram och visade att stockholmarna ställer sig upp när saker dras till sin spets. Vi är inte rädda och vi kommer inte att vika oss för vad vi tror på eftersom vi lever i ett öppet, demokratiskt samhälle. Det är inget någon kommer att kunna ta ifrån oss. Speciellt inte genom ett vansinnigt våldsdåd.

Att acceptera det här som något man får leva med eftersom världen ser ut som den gör är inte heller ett alternativ. Det kommer vi aldrig att köpa, för ingen ska kunna rubba på den fundamentala öppenhet och trygghet som vår stad faktiskt besitter. Man ska aldrig ta vår snällhet för dumhet eller vår blyghet för svaghet. Det här är och förblir en av världens vackraste och bästa frizoner och det är få saker i livet som jag älskar och är så stolt över.

 

Petter Alexis Askergren

Artist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag