Birgitta Ohlsson fick flest personkryss av alla folkpartister i valet. Foto: Persson Fredrik
Birgitta Ohlsson fick flest personkryss av alla folkpartister i valet. Foto: Persson Fredrik

Vi vill ha Ohlsson!

Publicerad
Stödet för Björklund är inte enhälligt.
I Expressen 28/5 redogjorde Frida Johansson Metso om varför Liberala ungdomsförbundet valt att nominera Jan Björklund till partiordförande för folkpartiet. Det som inte framgick var att vi i förbundsstyrelsen inte var eniga i detta beslut.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Ett ungdomsförbunds roll är bland annat att kritiskt granska sitt moderparti och hålla koll på den politiska kompassen så att nålen alltid pekar i liberal riktning. Som ett ungdomsförbund till ett regeringsparti måste vi akta oss för att hamna i SSU-fällan, att inte stå upp för de ideal vi samlats kring.
Buggning, övergångsregler, Säpo i skolan och lag om automatisk utvisning är alla prov på en oacceptabel politisk kurs som sittande partiledning kollektivt är ansvarig för. Därför kan inte Björklund vara vårt alternativ. Han har suttit i partitoppen de senaste 17 åren och tillför med största sannolikhet inte den förnyelse eller nytändning som folkpartiet behöver.
Vi tror på ett feministiskt parti som står upp för mångfald, öppenhet och en bredd i debatten. Därför vill vi se Birgitta Ohlsson som partiordförande.
Med Birgitta skulle vi få en ledare som inte bara vågar ta täten i nya radikala frågor utan samtidigt knyter an till partiets historiska arv. En ledare som mer står upp för den utsatta individen än den vinnande retoriken.

Birgitta är dessutom den folkpartist som, med flest personkryss av alla, kryssade sig förbi Jan Björklund på riksdagslistan i valet 2006, vilket inte bara visar på hennes styrka utan också garanterar en bred förankring även utanför partiet.
Inte minst är Birgitta en enande person för partiet som lika självklart driver feministfrågorna, som integritetsskydd, demokratikamp och globala solidaritetsfrågor.
Vi tycker att Luf har missat en chans genom att ta den enkla utvägen och gjort som många av folkpartiets partidistrikt. Man har valt att ignorera diskussionen om folkpartiets framtid genom att nominera det trygga namnet framför det nytänkande och därmed avskärmat den interna dialogen.

Johnny Foglander
Jonna Färm
Philip Wendahl

Förbundsstyrelseledamöter Luf

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag