Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi vill avlyssna gängen – inte de laglydiga

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / MODERATERNA
Advokat Thomas Olsson riktade skarp kritik mot Moderaternas förslag.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT

I dag begås en stor del av den grova brottsligheten inom ramen för organiserade nätverk. Vårt förslag är en helt nödvändig anpassning till denna verklighet – men innebär inte att polisen får avlyssna fritt, skriver Moderaternas Johan Forssell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Moderaternas förslag om att införa preventiva hemliga tvångsmedel mot gängkriminella verkar ha gett upphov till missförstånd. Jag rätar gärna ut frågetecknen. Frågeställningarna är viktiga men svåra. Balanspunkten mellan samhällets krav på effektiv brottsbekämpning och den enskildes integritet måste diskuteras. Men sakligt och sansat, utan hänvisningar till Kina och liknande rallarsvingar.

Jag kan försäkra att jag känner till lagen om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott. Men som Thomas Olsson vet kan lagen i dag bara användas för att utreda en begränsad kategori av brott, till exempel spioneri och terroristbrott. Andra grova våldsbrott träffas bara om syftet med brottet varit att påverka offentliga organ eller journalister.

Gynnar rättssäkerheten

Vårt förslag innebär inte att polisen får avlyssna fritt. Förslaget innebär att den som är aktiv i ett kriminellt gäng ska kunna avlyssnas, efter beslut av domstol, även om man inte kan ange en specifik brottsmisstanke. Det skulle ge polisen ett effektivt verktyg, men det har också fördelar ur rättssäkerhetssynpunkt.

Genom att Sverige inför regler om detta kan vi nämligen ställa upp tydliga rättssäkerhetskrav i vår egen lagstiftning. Konsekvensen av dagens ordning är att vi måste få förlita oss på andra länders lagar och bedömningar – som i fallet Encrochat.

I dag begås en stor del av den grova brottsligheten inom ramen för organiserade nätverk. Vårt förslag är en helt nödvändig anpassning till denna verklighet.


Av Johan Forssell

Rättspolitisk talesperson Moderaterna