Vi väljer att redan nu avslöja vår valhemlighet

De gör upp om partiledarposten.
Partiledarestriden står mellan Sabuni och Ullenhag. Landsmötesombuden som undertecknar artikeln har gjort sitt val.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG och HENRIK MONTGOMERY/TT
Jacqueline Tjällman (L), landsmötesombud, Skövde.
Tina Acketoft (L), landsmötesombud, Höganäs.
Foto: RIKSDAGEN
Lars Tysklind (L), landsmötesombud, Strömstad.
Foto: PRIVAT

Vi som skriver detta är ombud som självständigt ska fatta beslut om Liberalernas partiledare nästa vecka. Tillsammans med många fler ombud lägger vi våra röster på Erik Ullenhag. 

Ombuden beslutar. Stadgarna går inte att feltolka. Ändå urholkas nu vår interndemokrati under höga rop, skriver en rad liberaler från olika delar av landet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi är alla medlemmar av Liberalerna och valda landsmötesombud, som nästa vecka ska åka till Stockholm för att välja en ny partiledare. Vi kommer från olika delar av landet, från norr till söder, och vi vet att det finns fler som vi. Fler som vill se Erik Ullenhag som partiledare. Men vi väljer att redan nu avslöja vår valhemlighet.

Som ombud förväntas vi företräda partiaktiva och passiva medlemmar, liberalt sinnade invånare och i slutändan hela svenska folket. Vi måste vara väl insatta och pålästa, lyssna och ta självständig ställning. Därför har vi tagit stor hänsyn till hur de av medlemmarna som röstat har ställt sig i våra län, vi har sett till majoritet och stark minoritet. Med omsorg har vi funderat över de avgörande krav som ställs på en partiledare. Liberalerna behöver en erfaren, analytisk och uthållig ledare - ibland kompromissvillig, men i grundläggande frågor orubblig. Bortom kameror, mikrofoner och rubriker måste hen i slutna rum framgångsrikt kunna samarbeta med, skapa förtroende hos och konstruktivt övertyga slipade maktmänniskor för att skapa ett bättre samhälle. Politik handlar ju i slutändan om verkliga människors verkliga liv.

Ullenhag sticker ut

Tre etablerade, kompetenta liberaler vill leda oss och vårt parti framåt, men för oss sticker Erik Ullenhag ut lite extra. Han har det ledarskap som vi nu behöver. Ett lyssnande, inkluderande och enande ledarskap. Han har också gedigen chefserfarenhet - nu senast som ansvarig för en stor och skiftande personalstyrka vid en svensk ambassad. Vi ser med glädje hur Erik avtecknar sig som en god ledare och medmänniska med nya visioner, vilja och stor uthållighet. Han har stor kunskap om en rad sakpolitiska områden och vi läser med glädje hans sakpolitiska förslag och inlägg. De visar på en inriktning som syftar till att göra vårt land friare, med möjligheter för oss alla, men allra mest för de mest ofria. För om inte vi liberaler värnar de som har svårast att göra sig hörda, så vem..?   

Det är ett häpnadsväckande brott mot Liberalernas stadgar och mot hela tanken med sluten omröstning vid personval i riksdag, kommuner och partiinternt.

Häpnadsväckande brott mot stadgarna

Allt detta och mer har vi vägt samman i våra egentligen slutna röster. Varför väljer vi då att skriva detta? Svaret är att vi är uppriktigt bekymrade. 

Ombuden beslutar. Stadgarna går inte att feltolka. Ändå urholkas nu den liberala interndemokratin under höga rop på ”the winner takes it all” i amerikansk stil. Det begärs att samtliga ombud i ett länsförbund ska rösta efter majoritetens vilja i de rådgivande omröstningarna, oavsett hur stor minoriteten är. 

En ordförande går så långt att han i ett brev till ombud och ersättare kräver att de skriftligt ska intyga till honom hur de kommer att rösta i landsmötets slutna omröstning, för att överhuvudtaget få närvara vid landsmötet. Det är ett häpnadsväckande brott mot Liberalernas stadgar och mot hela tanken med sluten omröstning vid personval i riksdag, kommuner och partiinternt. 

Många är med oss i vårt val

Vår röst tillfaller den vi efter eget omdöme, med hänsyn till rådgivande omröstningar och efter noggrant övervägande, ser som bäst lämpad att leda oss. Internt, i relationer med andra partier, och externt. Vi väljer den som kan genomföra de allra viktigaste liberala reformerna för jämlik skola, för enklare företagande som skapar välfärd, för ett bättre liv för samhällets svagaste, för ett jämställt samhälle och för ett klimat som håller även för nästnästa generation. 

Vi, tillsammans med många fler ombud, lägger våra röster på Erik Ullenhag. 


Tina Acketoft, Höganäs/Skåne

Lovisa Aldrin, Halmstad/Halland/Västsverige

Anna Eling, Hedemora/Dalarna

Helena Hagberg, Västerås/Västmanland 

Ina Lindström Skandevall, Sundsvall/Västernorrland

Anders Norqvist, Umeå/Västerbotten

Anders Rickman, Habo/Jönköping

Lennart Rohdin, Ljusdal/Gävleborg 

Jacqueline Tjällman, Skövde/Skaraborg 

Lars Tysklind, Strömstad/Bohuslän/Västsverige 

Victoria Viklund, Göteborg/Västsverige