Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi väljare är inte dumma i huvudet

”Högerextremismen går inte att tämja”, skrev försvarsminister Peter Hultqvist i den senaste av S-artiklar om Moderaterna och Kristdemokraterna.
Foto: JESSICA GOW/TT
Nu räcker det med fulkampanj – bemöt varandra med sakargument i stället, önskar Jenny Egerborn.
Foto: PRIVAT

Försvarsminister Peter Hultqvists debattartikel fick bägaren att rinna över för Jenny Egerborn: 

”Sluta behandla oss väljare som om vi vore dumma i huvudet. Politikerförakt är vad det leder till. Skärp er!”


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag läser ytterligare en debattartikel av en politiker som kritiserar M och KD för deras samröre med SD. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fortsätter sitt angrepp på Kristersson och Busch. Media har uppmärksammat Socialdemokraternas påbörjade valstrategi att hårdnackat sänka SD, M och KD som en brun smet, något som flera fackförbund vänder sig emot och anser vara en strategi som kommer ge motsatt effekt. 

Lyssnar partitoppen? Nej. Lena Rådström Bastaad menar att det är en bra strategi, den är nödvändig. För att visa hur dåliga M, KD och SD är, farliga för demokratin.

En enda röra

Jag har dessförinnan läst debattartiklar där Sabuni kritiserar Jökens migrationsförslag (trots att L ingår i Jöken), Kristersson och Busch kritiserar regeringens pandemistrategi (utan några egentliga egna förslag på strategi och lång frånvaro av kritik av regeringens), SD skriver om att i princip allt regeringen gör är dåligt och förstör Sverige, V har också gått ut med kritik mot regeringens coronastrategi, MP skriver om att utsläppen måste ner (trots att vi köper in dyr ”fulel” när det helt plötsligt blev för kallt i Sverige) osv osv.

Nu får väl politikerna ge sig. Debatt är bra. Jag älskar att läsa debattartiklar. Men det har blivit något annat än debatt: smutskastning av varandra. Och det är tradigt. Tråkigt. Intetsägande.

Vad väljare egentligen vill veta

Som väljare vill jag veta följande:

• Vilken vision har partiet för Sverige? Hur ser t ex ett socialdemokratiskt samhälle anno 2021 ut? Förr pratades om folkhemmet. Nu? Ingen aning. Hur ser t ex ett Liberalt samhälle ut? Vad skulle vara annorlunda än hur det är i dag? Ingen aning. Hur skulle t ex ett kristdemokratiskt samhälle te sig mot dagens Jök-samhälle (som ingen har något som helst grepp om för övrigt)? Varje parti behöver förmedla sin vision för samhället i sin helhet. Stad och land.

Vi vet att ni inte gillar varandras politik. Gjorde ni det skulle ni ju alla tillhöra samma parti.

• Hur skulle ert parti påverka mig som ”vanlig” människa? Själv är jag en arbetande Svensson. Har det ganska bra. Volvo, villa och vovve. Det finns de som har det sämre, vad skulle ni göra för dem? Det finns de som har det bättre, vad skulle ni göra för dem? Vi har ingen aning.

Vad gör ni åt skjutningar och låga pensioner?

Om och om igen hör vi: pensionerna måste höjas. Tack, där fick pensionärerna en tia. Vårdpersonalen måste få högre lön och bättre arbetsvillkor. Tack, där anställdes ytterligare en sjuksköterska från ett bemanningsföretag. Skolresultaten måste bli bättre. Tack, där lade vi ner resursskolor och anställde ytterligare en obehörig lärare. Gängvåldet måste stävjas. Tack, där sköts ytterligare en person. Klimatutsläppen måste minska. Tack, där köpte vi el från olja. Poliserna måste bli fler. Tack, där slutade ytterligare en polis.

Vi väljare behöver veta vad ni politiker vill göra åt allt detta. Vi vet att ni inte gillar varandras politik. Gjorde ni det skulle ni ju alla tillhöra samma parti. Vi väljare är inte dumma i huvudet. Sluta behandla oss som om vi vore det.

Sakargument i stället för sandlåda

I en demokrati har man rätt att tänka och tycka vad man vill. Oavsett om någon annan tycker om det eller inte. Bemöt varandra med sakargument. Ha riktiga debatter. Som det är nu är det en enda stor sandlåda av politiker som sitter och slår varandra i huvudet med spadar. Och det börjar bli tröttsamt. 

Politikerförakt är vad det leder till. Skärp er!


Av Jenny Egerborn

Tidigare lokalpolitiker (L) som fick nog av fulspel och brist på sakpolitik

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.