DEBATT. Kritiken har haglat mot regeringen och energiminister Anders Ygeman (S) angående kapacitetsbristen i elnätet i Skåne. Under de senaste månaderna har det blivit allt tydligare att problemet vuxit och ignorerats i flera år. Detta trots att kommuner, Region Skåne och näringslivet larmat flera gånger.
Åratal av nedläggningar av elproduktion i Sydsverige i form av exempelvis kärnkraft kombinerat med överföringsledningar som blivit försenade har skapat en situation där jobb, infrastruktur och grön omställning på allvar hotas många år framöver. Skåne har i decennier blivit lovat att kompenseras för nedläggningarna av elproduktion i södra Sverige genom en större överföringskapacitet, men gång på gång har vi blivit svikna.
Tusentals jobb går upp i rök
Skåne har en högre arbetslöshet än övriga landet och antalet arbetslösa ökar kraftigt som en följd av coronakrisen. Samtidigt som Region Skåne tillsammans med de skånska kommunerna kämpar för att fler människor ska ha ett arbete att gå till konstaterar Tillväxtverket i en rapport att upp mot 19 000 färre personer kan vara sysselsatta i Skåne 2040, som en konsekvens av elbristen.
Detta fick Skåne en försmak av förra året när exempelvis brödföretaget Pågen och familjeföretaget Polykemi båda fick stoppa planerade utbyggnader av sin verksamhet på grund av att elförsörjningen inte kunde garanteras.
Ska Skåne som region kunna trycka ner den växande arbetslösheten både kortsiktigt och långsiktigt behöver elen kunna garanteras, så att befintliga företag kan expandera och nya vågar etablera sig.
Vården hotas
Morgondagens infrastruktursatsningar hotas också. Att staten, regionerna och kommunerna har viljan och resurserna för att bygga laddstolpar till elbilar eller till att elektrifiera vägar har tyvärr en marginell betydelse om det inte finns el till laddstolparna eller vägarna. Större infrastrukturbyggen eller etableringar riskerar också att försenas, eller till och med inte bli av, eftersom det i planeringen inte kan garanteras elförsörjning.
Jobb, infrastruktur och grön omställning hotas på allvar för många år framöver.
Framtidens vård måste ställa om till allt mer digitala lösningar, det råder stor enighet i denna fråga. Kan vi inte garantera framtida elförsörjning sätts hela denna utveckling på spel, vilket blir förödande ur många perspektiv.
Försvårar den gröna omställningen
Slutligen riskerar kapacitetsbristen och de relativt höga elpriserna att hindra Skåne från att kunna göra den gröna omställning som krävs för att minska våra utsläppsnivåer. Både regionens och kommunernas ambitioner att ersätta sina fordonsflottor med eldrivna fordon i stället för fossildrivna hotas om elen inte kan garanteras. Dessutom kommer skillnaderna i elpriser mellan olika delar av Sverige göra att Skånes driftskostnader för elfordon blir betydligt dyrare.
Vi moderater i Skåne arbetar för fler jobb, mer infrastruktur och mindre utsläpp. Detta arbete blir dock betydligt svårare så länge regeringen och energiminister Anders Ygeman (S) fortsätter att låtsas som att problemet inte finns – i stället för att visa handlingskraft.
Vi håller regeringen ansvarig
Tills den dag då el kan garanteras till rimliga priset för alla skåningar och skånska företag kommer vi fortsätta vårt eluppror. Vi kommer att hålla regeringen ansvarig för varje ytterligare arbetstillfälle som försvinner eller onödigt ton koldioxid som släpps ut som konsekvens av handlingsförlamningen.
Av Anna Jähnke (M)
Regionråd och ordförande för Regionala utvecklingsnämnden
Jörgen Johnsson (M)
Kommunalråd Bjuv
Lars Johnson (M)
Kommunstyrelsens ordförande Burlöv
Johan Olsson Swanstein (M)
Kommunstyrelsens ordförande Båstad
Catharina Malmborg (M)
Kommunstyrelsens förste vice ordförande Eslöv
Peter Danielsson (M)
Kommunstyrelsens ordförande Helsingborg
Lars Johnsson (M)
Kommunstyrelsens ordförande Hässleholm
Peter Schölander (M)
Kommunstyrelsens ordförande Höganäs
Pia Almström (M)
Kommunstyrelsens ordförande Kävlinge
Robert Wenglén (M)
Kommunstyrelsens ordförande Lomma
Fredrik Ljunghill (M)
Kommunstyrelsens förste vice ordförande Lund
Torbjörn Tenghammar (M)
Kommunstyrelsens andre vice ordförande Malmö
Patrik Ströbeck (M)
Kommunstyrelsens förste vice ordförande Perstorp
Jeanette Ovesson (M)
Kommunstyrelsens ordförande Simrishamn
Magnus Weberg (M)
Kommunstyrelsens ordförande Sjöbo
Johan Bolinder (M)
Kommunstyrelsens ordförande Skurup
Christian Sonesson (M)
Kommunstyrelsens ordförande Staffanstorp
Angelie Fröjd (M)
Kommunstyelsens förste vice ordförande Svalöv
Linda Allansson Wester (M)
Kommunstyrelsens ordförande Svedala
Per Martin Svensson (M)
Kommunalråd Tomelilla
Mikael Rubin (M)
Kommunstyrelsens ordförande Trelleborg
Carina Wutzler (M)
Kommunstyrelsens ordförande Vellinge
Kristina Bendz (M)
Kommunstyrelsens ordförande Ystad
Roger Nielsen (M)
Oppositionsråd Åstorp
Robin Holmberg (M)
Kommunstyrelsens ordförande Ängelholm
Christian Larsson (M)
Kommunstyrelsens ordförande Örkelljunga
Patric Åberg (M)
Kommunstyrelsens ordförande Östra Göinge