Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandal att vi inte kan garanteras el år 2020

Energiminister Anders Ygeman (S) måste visa handlingskraft, skriver debattörerna.
Foto: KARIN WESSLEN/TT
Anna Jähnke (M), regionråd i Skåne.
Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristina Bendz, kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

Att en del av Sverige inte kan garanteras el år 2020 är en skandal. Tills regeringen slutar att undvika problemet och faktiskt använder statens resurser kommer vi fortsätta pressa energiminister Anders Ygeman och uppmanar andra politiska företrädare, näringslivet och medborgare att delta, skriver 26 M-toppar i Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Kritiken har haglat mot regeringen och energiminister Anders Ygeman (S) angående kapacitetsbristen i elnätet i Skåne. Under de senaste månaderna har det blivit allt tydligare att problemet vuxit och ignorerats i flera år. Detta trots att kommuner, Region Skåne och näringslivet larmat flera gånger. 

Åratal av nedläggningar av elproduktion i Sydsverige i form av exempelvis kärnkraft kombinerat med överföringsledningar som blivit försenade har skapat en situation där jobb, infrastruktur och grön omställning på allvar hotas många år framöver. Skåne har i decennier blivit lovat att kompenseras för nedläggningarna av elproduktion i södra Sverige genom en större överföringskapacitet, men gång på gång har vi blivit svikna.

Tusentals jobb går upp i rök

Skåne har en högre arbetslöshet än övriga landet och antalet arbetslösa ökar kraftigt som en följd av coronakrisen. Samtidigt som Region Skåne tillsammans med de skånska kommunerna kämpar för att fler människor ska ha ett arbete att gå till konstaterar Tillväxtverket i en rapport att upp mot 19 000 färre personer kan vara sysselsatta i Skåne 2040, som en konsekvens av elbristen. 

Detta fick Skåne en försmak av förra året när exempelvis brödföretaget Pågen och familjeföretaget Polykemi båda fick stoppa planerade utbyggnader av sin verksamhet på grund av att elförsörjningen inte kunde garanteras. 

Ska Skåne som region kunna trycka ner den växande arbetslösheten både kortsiktigt och långsiktigt behöver elen kunna garanteras, så att befintliga företag kan expandera och nya vågar etablera sig.

Vården hotas

Morgondagens infrastruktursatsningar hotas också. Att staten, regionerna och kommunerna har viljan och resurserna för att bygga laddstolpar till elbilar eller till att elektrifiera vägar har tyvärr en marginell betydelse om det inte finns el till laddstolparna eller vägarna. Större infrastrukturbyggen eller etableringar riskerar också att försenas, eller till och med inte bli av, eftersom det i planeringen inte kan garanteras elförsörjning. 

Jobb, infrastruktur och grön omställning hotas på allvar för många år framöver.

Framtidens vård måste ställa om till allt mer digitala lösningar, det råder stor enighet i denna fråga. Kan vi inte garantera framtida elförsörjning sätts hela denna utveckling på spel, vilket blir förödande ur många perspektiv. 

Försvårar den gröna omställningen

Slutligen riskerar kapacitetsbristen och de relativt höga elpriserna att hindra Skåne från att kunna göra den gröna omställning som krävs för att minska våra utsläppsnivåer. Både regionens och kommunernas ambitioner att ersätta sina fordonsflottor med eldrivna fordon i stället för fossildrivna hotas om elen inte kan garanteras. Dessutom kommer skillnaderna i elpriser mellan olika delar av Sverige göra att Skånes driftskostnader för elfordon blir betydligt dyrare. 

Vi moderater i Skåne arbetar för fler jobb, mer infrastruktur och mindre utsläpp. Detta arbete blir dock betydligt svårare så länge regeringen och energiminister Anders Ygeman (S) fortsätter att låtsas som att problemet inte finns – i stället för att visa handlingskraft. 

Vi håller regeringen ansvarig

Tills den dag då el kan garanteras till rimliga priset för alla skåningar och skånska företag kommer vi fortsätta vårt eluppror. Vi kommer att hålla regeringen ansvarig för varje ytterligare arbetstillfälle som försvinner eller onödigt ton koldioxid som släpps ut som konsekvens av handlingsförlamningen.


Av Anna Jähnke (M)

Regionråd och ordförande för Regionala utvecklingsnämnden

Jörgen Johnsson (M)

Kommunalråd Bjuv 

Lars Johnson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Burlöv

Johan Olsson Swanstein (M)

Kommunstyrelsens ordförande Båstad

Catharina Malmborg (M)

Kommunstyrelsens förste vice ordförande Eslöv

Peter Danielsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Helsingborg

Lars Johnsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Hässleholm

Peter Schölander (M)

Kommunstyrelsens ordförande Höganäs 

Pia Almström (M)

Kommunstyrelsens ordförande Kävlinge

Robert Wenglén (M)

Kommunstyrelsens ordförande Lomma 

Fredrik Ljunghill (M)

Kommunstyrelsens förste vice ordförande Lund

Torbjörn Tenghammar (M)

Kommunstyrelsens andre vice ordförande Malmö

Patrik Ströbeck (M)

Kommunstyrelsens förste vice ordförande Perstorp

Jeanette Ovesson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Simrishamn

Magnus Weberg (M)

Kommunstyrelsens ordförande Sjöbo

Johan Bolinder (M)

Kommunstyrelsens ordförande Skurup

Christian Sonesson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Staffanstorp

Angelie Fröjd (M)

Kommunstyelsens förste vice ordförande Svalöv

Linda Allansson Wester (M)

Kommunstyrelsens ordförande Svedala

Per Martin Svensson (M)

Kommunalråd Tomelilla 

Mikael Rubin (M)

Kommunstyrelsens ordförande Trelleborg

Carina Wutzler (M)

Kommunstyrelsens ordförande Vellinge

Kristina Bendz (M)

Kommunstyrelsens ordförande Ystad

Roger Nielsen (M)

Oppositionsråd Åstorp

Robin Holmberg (M)

Kommunstyrelsens ordförande Ängelholm

Christian Larsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Örkelljunga 

Patric Åberg (M)

Kommunstyrelsens ordförande Östra Göinge