Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi unga glömdes kvar i utanförskap

Stänger ute unga. Den politik som Fredrik Reinfeldts regering för gör det svårt för unga att ta sig in på arbets­marknaden, skriver Erik Bengtzboe.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Halvvägs genom mandat­perioden kan vi konstatera att ­verkligheten på arbetsmarknaden är fortsatt hård för Sveriges unga.

Höga kostnader och krångliga regler gör att företag och organisationer även i bra tider drar sig för att anställa, inte minst oss unga som tvingas stå vid sidan av och titta på.

På grund av de höga trösklarna in till ­arbetsmarknaden fastnar vi unga i ett utanförskap som är svårt att ta sig ur. Och ­desto längre tid vi står ­utanför, ju ­svårare är det för oss att ta oss in med lång­variga ekonomiska problem som följd.


För Moderaterna som säger sig sätta jobben främst måste målet vara att alla människor som kan och vill ska ha ett jobb att gå till. Trots en sänkning av restaurangmomsen och en sänkning av arbetsgivaravgiften för unga står många av oss fortfarande utan ett jobb att gå till på morgonen.

Krångliga regelverk och höga kostnader gör att arbetsgivare inte vågar anställa. Detta drabbar främst unga och andra som saknar tidigare erfarenhet från arbetslivet.

Många unga känner hopplöshet i stället för framtidstro, och tycker inte ens det är lönt att ­anstränga sig för att kunna få ett jobb.

Stödåtgärder och utbildning i all ära, men om inte dagens unga ska fastna i ett utanförskap som lämnar spår resten av livet måste mer göras för att göra arbetsmarknaden mer öppen, och det nu.


Det måste, alltid, löna sig att jobba. En arbetslinje som ska gälla alla kräver att det alltid är lönsamt att jobba, för alla. Så är det inte i dag, trots jobbskatteavdragen som är genomförda. För många som lever på ­försörjningsstöd kan ett arbete vara en ren ­minuskalkyl. Ska fler unga känna att det är värt att anstränga sig måste det alltid vara lönsamt att jobba, och det måste synas att så också är fallet. Ytterligare jobbskatte­avdrag skulle göra det mer lönsamt att jobba.

Diskrimineringen av unga måste upphöra omedelbart. Att se unga ­människor diskrimineras på arbets­marknaden kan inte vara acceptabelt för ett parti som kallar sig Sveriges moderna ­arbetarparti. Sist in, först ut-principen i Lagen om ­anställningsskydd kräver att unga ska få gå först vid neddragningar och slår hårt mot en redan utsatt grupp. Ett modernt arbetarparti måste våga företräda alla på arbetsmarknaden, inte bara de redan besuttna.

Det måste bli ­billigare att anställa. Det är i dag dyrt att anställa i Sverige. Uppen­barligen för dyrt. Genom att totalt slopa arbets­givar­avgiften för ung­domar kan vi göra det ­billigare att anställa utan att sänka unga människors löner. Kostnaden för en anställning spelar själv­fallet roll, och en arbetsmarknad med en hög, och sammanpressad, löne­struktur får unga utan erfaren­heter allt för svårt att hävda sig. Ett slopande av arbets­givar­avgiften för unga skulle göra det mer ­attraktivt anställa.


Dessa tre ­förändringar är nödvändiga för att vi ska lyckas göra Sverige till ett land där alla får vara med och bidra genom att fler har ett jobb att gå till.

Vi unga är trötta på att sitta vid ­sidlinjen, vi vill vara med i gemenskapen på arbets­marknaden. Nu är det upp till dig, Fredrik Reinfeldt, att ge oss unga ­chansen.
Erik Bengtzboe


Förbundsordförande i Moderata Ungdomsförbundet, MUF.