Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi tvekar inte att stänga skolor om det behövs

Tomt klassrum i vårt grannland Norge.Foto: FREDRIK VARFJELL/TT
Läraren Maria Wiman kritiserar regeringen, som hon tycker lägger för stort ansvar på de enskilda skolorna.Foto: Meetingrid
Om skolorna stänger finns en risk att föräldrar tvingas ta hjälp av mor- och farföräldrar, det vill säga äldre som kan vara i riskgruppen, skriver utbildningsminister Anna Ekström.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Det har från min sida aldrig varit tal om att smittskyddsansvaret ska ligga på skolan. Det är viktigt att poängtera att det i dagsläget inte finns något råd från Folkhälsomyndigheten om att stänga skolorna, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Regeringen förbereder för ett läge där skolor stängs och har beslutat om tillfälliga bestämmelser för skolor som hålls stängda på grund av coronaviruset. 

Det har från min sida aldrig varit tal om att smittskyddsansvaret ska ligga på skolan. Ansvaret för att minska takten i smittspridningen ligger alltjämt hos Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarna. 

Däremot får huvudmännen från och med måndag nästa vecka utökade möjligheter att med stöd av en förordning anpassa skolverksamheten, till exempel genom att erbjuda fjärr- och distansundervisning, när en skola stängt på grund av coronavirus. 

Då kan skolor stängas

En sådan stängning kan ske av huvudmannen (dvs kommun eller fristående skola) efter:

Samråd med smittskyddsläkare för att motverka smittspridning, eller 

Därför att skolan ligger i ett område som Folkhälsomyndigheten beslutat ska vara avspärrat, eller 

På grund av en rekommendation från Folkhälsomyndigheten. 

Bara i det fall att det inte går att bedriva verksamheten för att en stor andel av personalen är frånvarande på grund av coronavirus får skolans huvudman ensam besluta om stängning. Förordningen innebär således inte att ansvaret för smittskyddet lämpas över på skolan.  

Ökad exponering för riskgrupper

Det är viktigt att poängtera att det i dagsläget inte finns något råd från ansvarig myndighet att stänga skolorna. Folkhälsomyndighetens bedömning i dagsläget är att det inte är en effektiv åtgärd att hålla friska barn hemma – skolbarn driver inte den här epidemin. 

Därtill skulle skolstängning hindra föräldrar i samhällsviktiga befattningar såsom läkare, sjuksköterskor och många andra yrken att utföra sina arbetsuppgifter. Dessutom finns en risk att föräldrar tvingas ta hjälp av mor- och farföräldrar, det vill säga äldre som kan vara i riskgruppen.

Regeringen kommer inte att tveka

Regeringsbeslutet i fredags skapar möjlighet för skolorna att hantera en stängning på grund av corona på ett snabbt och bra sätt. Jag vill vara tydlig med att regeringen inte kommer att tveka att agera i fall våra expertmyndigheter gör bedömningen framöver att skolor behöver stängas för att minska takten i smittspridningen. 

Vi befinner oss i en tid då vi behöver hjälpas åt och tillsammans ta vårt ansvar för att minska takten i smittspridningen. Jag förstår och delar den oro som många känner. Jag kommer ta varje tillfälle som ges att förklara hur regeringen ser på situationen och de åtgärder som krävs. 

 

Av Anna Ekström

Utbildningsminister (S) 

Anna Ekström: Skolorna får frihet att fatta egna beslut