Vi svartmålar inte – så här ser verkligheten ut

För en månad sedan ryckte polisen ut till Hisingen efter att flera personer larmat om skottlossning. "Att berätta hur verkligheten ser ut är inte att svartmåla", skriver debattörerna.
Foto: HENRIK JANSSON
Hampus Magnusson (M) är kommunalråd i Göteborg.
Axel Josefson är tf ordförande för Göteborgsmoderaterna.
David Josefsson (M) är riksdagskandidat och ledamot i kretsstyrelsen.

Kritikerna menar att vi använder samma retorik som Donald Trump och att vi lägger oss bredvid Sverigedemokraterna åsiktsmässigt. 

Debatten borde i stället handla om hur vi löser problemen, skriver tre Göteborgsmoderater om den hårt kritiserade valfilmen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | GÖTEBORGSMODERATERNA. "Det var en gång en stolt stad med en alldeles egen karaktär". Så inleds Göteborgsmoderaternas film som nu har blivit en nyhet i nationella media. Filmen premiärvisades den 9 september förra året, samtidigt som vi också släppte en bok med 101 förslag för ett starkare Göteborg.

Kritiker har menat att vi i filmen skulle använda samma retorik som Donald Trump och att vi lägger oss bredvid Sverigedemokraterna åsiktsmässigt. Dessutom har vi fått kritik för att vi använt bilder från en bildbank för att illustrera en brinnande bil.

För oss är hela den här debatten tyvärr illustrativ för att de som kritiserar oss för att förenkla eller förvanska själva gör just det. Det är positivt att vår film fått sådan enorm spridning – betydligt större än vi trodde den skulle få – men vi hade hellre fått kritik för att människor inte höll med oss i de lösningar vi presenterar. Nu handlar debatten i stället om att den brinnande bilen står i Vancouver i stället för i Göteborg. Trots att bilbränder är ett reellt problem i Göteborg.

Skärmdump från den omdiskuterade valfilmen från Göteborgsmoderaterna.

För vad är det egentligen vi svartmålar? Till att börja med så konstaterar vi att Göteborg är en stolt stad med en alldeles egen karaktär. Alla som har engagerat sig i Göteborgsmoderaterna har gjort det för att vi älskar vår stad men vill göra den ännu bättre.

Många göteborgare oroas över situationen

I vår film säger vi sedan att "människor skjuts ihjäl på Göteborgs gator och bilar sätts brand" och att Göteborg har blivit "ett tillhåll för jihadister och kriminella och gäng".

Det är en dyster bild och även om mycket är bra i Göteborg är det en verklighet som både vi och många göteborgare oroas över.


LÄS MER: Alex Schulman: Filmen gör att jag ryser in i märgen – jag känner sorg och skam


2016 förekom 39 bekräftade skjutningar i Göteborg, en ökning från 35 stycken 2015. Skjutningarna ledde till att sex människor dog och att tolv skadades. 2015, det senaste år som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har presenterat siffror för, anlades 129 bilbränder i Göteborg – att jämföra med 16 bilbränder 1998.

Det finns sju särskilt utsatta områden i Göteborg där polisen har svårt att utföra sitt arbete och där det råder parallella samhällsstrukturer.

I en undersökning som Göteborgs Stad själva presenterade den 12 februari, svarade 54 procent av anställda inom olika samhällssektorer att religiös extremism är ett problem i Göteborg. I en enkätundersökning bland skolelever i nordöstra Göteborg som Varken Hora eller Kuvad presenterade hösten 2016 sa ca 10 procent att de sympatiserade med religiösa jihadister. Polisen konstaterar också att det finns sju särskilt utsatta områden i Göteborg där polisen har svårt att utföra sitt arbete och där det råder parallella samhällsstrukturer.

Låt oss komma fram till lösningar på problemen

Att berätta hur verkligheten ser ut är inte att svartmåla. Den intressanta debatten är i stället vad vi ska göra politiskt för att lösa de här problemen. Vi har presenterat en valplattform med 101 skarpa förslag. De handlar om allt från fler poliser till att bygga fler småhus i våra ytterområden för att motverka segregationen, till att höja skolresultaten genom fler undervisningstimmar och sommarskola. Men också arbeta för ett bättre företagsklimat genom bättre service från kommunen och färre kommunala bolag – för det är först med ett bättre företagsklimat vi på allvar kan vända utvecklingen i staden.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, har i media sagt att vår film "är både svartmålning och populism". Problemen Göteborg upplever har eskalerat under den mandatperiod Hermansson varit politiskt ansvarig. 

Därför undrar vi hur Ann-Sofie Hermanssons verklighetsbeskrivning av Göteborg ser ut och vad hennes lösningar är? Förnekar hon den bild som bland annat Göteborgs Stad och polisen har av problemen i Göteborg?


Av Hampus Magnusson (M)

Kommunalråd

Axel Josefson (M)

Tf. ordförande Göteborgsmoderaterna

David Josefsson (M)

Riksdagskandidat och ledamot i kretsstyrelsen