Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C: Vi stoppar slöseriet på kulturens vänsterprojekt

Emilia Bjuggrens (S) kritik mot vår kulturpolitik är tramsig SSU-prosa, skriver Jonas Naddebo.
Jonas Naddebo (C) är nytt kulturborgarråd i Stockholm.

Vi är ärliga i vår ambition att Stadsteatern i framtiden ska kunna stå mer på egna ben. 

Men det finns ingen hejd på S tramsiga kritik om kulturskymning, skriver Stockholms nya kulturborgarråd Jonas Naddebo (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | KULTUR. Emilia Bjuggren (S) påstår att jag och Centerpartiet i Stockholm skulle bedriva en ”reaktionär” kulturpolitik, vars syfte tydligen ska vara att lägga ner Stadsteatern, införa censur och att ”kulturskymningen” nu kommer lägga sig över Stockholm. Intressant och tramsigt på samma gång. 

Det finns ingen hejd på Bjuggrens kritik, med vår kulturpolitik kommer tydligen musik- och spelindustrin försvinna från Stockholm och den konstnärliga friheten kommer sättas under politisk lupp. Tror ens Bjuggren själv på detta? Jag tycker det låter mer som allmän SSU-prosa från Bommersvik.

 

LÄS MER: Så ska Centerpartiet slakta vårt kulturliv

 

Den nya majoritetens målsättning är att Stockholm ska fortsätta vara en levande, inkluderande, öppen och modern kultur- och evenemangsstad, med ett rikt kulturliv för alla stockholmare där aktiviteter för barn och unga ska prioriteras. Inte minst i stadsdelar där det är relativt få som tar del av stadens kulturliv. 

Stadsteatern ska öka intäkterna

Vi är ärliga i vår ambition att Stadsteatern i framtiden ska kunna stå mer på egna ben. Bland annat genom att på sikt minska behovet av koncernbidrag genom ökade egenintäkter och breddad finansiering, där koncernbidraget går till att skapa så mycket konstnärlig och publik verksamhet som möjligt. Att vänsteroppositionen i Stockholm tycker det är kontroversiellt visar tydligt skillnaden i vår kulturpolitik. 

Att Kulturskolan är en särskilt viktig verksamhet för barn och ungdomars möjlighet att själva skapa kultur är det mig veterligen ingen som säger emot. Nu måste vi se över om Kulturskolan når tillräckligt många och tillräckligt brett. Det är ett arbete som måste ske förutsättningslöst utan ideologiska skygglappar. I detta sammanhang vill vi även utreda en kulturpeng, i syfte att bidra till att fler barn får chansen att ta del av stadens kulturutbud.

Biblioteken ska göras trygga

Vår vision är att utveckla biblioteken med generösa öppettider, där medarbetares delaktighet uppmuntras och det ska gå snabbt från idé till handling. Biblioteken ska vara trygga, rofyllda och inbjudande miljöer för alla oavsett var i staden man är.

En sak vill jag dock ge Emilia Bjuggren rätt i, det kommer ske förändringar. Det är slut på vänsterns prestigeprojekt för våra skattepengar. Vi vill minska antalet politiska pekpinnar inom kulturen. Vi kommer i stället driva på för kvalitativa attraktiva kultursatsningar – framför allt för barn och unga. Det är inte en kulturskymning ni skådar. Det är en gryning för Stockholms skattebetalare, hårt arbetande kulturarbetare och de som vill ta del av stadens breda kulturutbud.

 

Av Jonas Naddebo

Kulturborgarråd (C)