Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi som vill legalisera cannabis är trötta på lögnerna

Nivån behöver höjas i debatten om cannabis, skriver Otto Larsson i ett svar till Sven-Olov Carlsson.
Foto: SUSAN MONTOYA BRYAN/TT
Otto Larsson, Piratpartiet.
Sven-Olov Carlsson är tidigare internationell president för World federation against drugs och projektledare Prevent don't promote.

Vi från liberaliseringssidan är trötta på att bli nekade våra mediciner, trötta på att bli trakasserade för att vi vill må bra och vi är förbannat trötta på lögner.

Att använda miljöargument för att inte tillåta odling av cannabis är patetiskt, svarar Otto Larsson från Piratpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. ”Cannabisrökare behöver tänka om” skriver Sven-Olov Carlsson i Expressen den 16/6 som slutkläm på sin text där han försökt måla upp cannabis som någon form av livsfarlig miljöbov, han tar dessutom helt absurda exempel som jag med en enkel sökning på nätet kan peta hål på samtidigt som han hoppar mellan inomhus- och utomhusodlingar efter egen agenda.

Till skillnad från Carlsson så har jag hört mig för inom branschen, men ingen kände till någon sort som skulle kräva 30–40 liter om dagen. När jag kollar med Sensiseeds, som är en av världens största fröbanker för cannabis, så säger de med ett skratt att man pratar om deciliter och inte liter per dag.

Jämför med bomull

En bomulls-t-shirt kräver cirka 2 700 liter vatten enligt sverigeskonsumenter.se, vidare anger de att 20 procent av jordbrukskemikalierna kommer från bomull trots att det bara är 2,5 procent av jordens uppodlade jordbruksmark som odlar denna råvara. Är det denna planta som Carlsson har läst på om och sedan förväxlat med cannabis?

Det är inte vi från liberaliseringssidan som behöver tänka om

Attityden som Sven-Olov Carlsson visar genom den så onyanserade och felaktiga texten har exakt samma mönster som vi kunde se under 1930-talet med nylonjätten DuPont. De ansåg att nylon skulle användas i stället för hampa, eftersom de själva ägde patentet för det och därmed marknaden. När folket och framför allt sjömännen hade sagt sitt – att hampa var bättre och mer önskvärt – så lobbade man i stället, med framgång, mot politikerna för att göra det helt olagligt för alla.

Betong, som står för upp till 8 procent av vårt totala koldioxidavtryck på jorden, kan enkelt bytas ut mot hempcrete som Frankrike gjort sedan 90-talet för att bygga koldioxidnegativa hus. Ett annat exempel är hempwood, som kan användas i stället för trä och papper, så att de skövlade träd som Carlsson beklagar sig över kan få stå kvar.

Vi nekas våra mediciner

Så nej, det är inte vi från liberaliseringssidan som behöver tänka om – vi har redan gjort det – utan vi är trötta på att bli nekade våra mediciner, trötta på att bli trakasserade för att vi vill må bra och vi är förbannat trötta på lögner.

Att försöka använda ett miljöargument för att inte tillåta odling av cannabis är patetiskt, framför allt då det görs på många ställen i världen och det finns god information att tillgå. Låt oss lyfta nivån i debatten, vara ärliga och använda argument som faktiskt har relevans i stället för att hitta på de som passar ens agenda.


Av Otto Larsson

Piratpartiet