Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi som larmar anklagas för att ha dunkla motiv

<p>Jenny Sonesson.</p>
Foto: Privat
Eva Forslund.
Foto: Privat

Vi som larmar om islamistisk radikalisering anklagas återkommande för att ha dunkla motiv.

Detta är en avgörande orsak till varför Sverige ligger långt efter när det gäller förebyggande arbete och har rekordmånga IS-krigare, skriver Jenny Sonesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

"Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik." Formuleringen är bra att ha i huvudet när man läser studenten Eva Forslunds artikel där hon påstår att ”… statistiken är tydlig – terrorismen har minskat i Europa".

Forslund lutar sig mot statistik från Europol mellan 2006 till 2014. Ett välkänt problem är emellertid att statistiken inte är komplett, enligt bland annat Magnus Ranstorp, expert på terrorism vid Försvarshögskolan.

Storbritannien, det land i EU som är mest utsatt, har över åren inte alltid rapporterat till EU:s polismyndighet. Dessutom är det missvisande att välja ett tidsintervall som inte tar med det islamistiska terrorattentatet som drabbade London 2005 med 50 döda och 700 skadade och de islamistiska bombdåden i Madrid 2004 som skördade 191 liv och skadade över 2000.


LÄS MER: Lita på statistiken – låt inte rädslan ta över


Det som är mest ohederligt med Forslunds dimridåer är dock att hon mörkar avvärjda terrorplaner, de finns inte alltid med i Europols siffror. Samtliga säkerhetstjänster i EU gör bedömningen att våldsbejakande islamism utgör det allvarligaste terrorhotet och därför görs tidiga ingripanden i preventivt syfte. Säpo, i samarbete med danska säkerhetspolisen, grep till exempel 2010 fyra personer bosatta i Sverige som planerade en massaker på tidningen Jyllands-Posten som vedergällning för karikatyrer på profeten Mohammed.

Brittisk polis uppger att de med säkerhetstjänsten MI5 varje år avvärjt islamistiska terrorplaner av samma omfattning som dåden i London 2005. I början av mars i år avvärjdes ett planerat bombattentat mot en judisk skola i Köpenhamn. Den 16 mars grep franska anti-terrorpolisen en fransk medborgare med koppling till Islamiska staten som misstänks ha planerat ett nytt terrordåd.

Forslund väljer att klumpa ihop mitt namn med populism och rasism. Det är symptomatiskt. När regeringen 2010 gav Säkerhetspolisen i uppdrag att presentera en kartläggning av våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige stämplades initiativet som islamofobiskt.


LÄS MER: Sverige bör inrätta en anti-terrorstyrka


Vi som larmar om islamistisk radikalisering anklagas återkommande för att ha dunkla motiv. Detta är en avgörande orsak till varför Sverige ligger långt efter när det gäller förebyggande arbete och har rekordmånga IS-krigare. Av EU:s 28 medlemsstater är det endast Belgien som har fler IS-krigare per capita än Sverige. Bara Göteborg har till antal fler IS-krigare än hela USA. Samtidigt har drygt 110 av landets 290 kommuner inte ens inlett arbetet med att ta fram en handlingsplan mot radikalisering.

Forslund struntar i världen utanför EU. Den islamistiska terrorismen kräver globalt sett fler liv än någon annan terrorism. Flera tusen EU-medborgare har anslutit sig till väpnande islamistgrupper som mördar, torterar och våldtar. Ofta är andra muslimer offer. Judar är särskilt hatade. I början av året varnade Rob Wainwright, ordförande för Europol, för att IS har utvecklat en kommandocentral för globala operationer utförda av specialstyrkor. Den våldsbejakande islamismen, och dess ideologi salafismen, får aldrig underskattas. I en global värld angår allt alla.


Jenny Sonesson

Liberal debattör och tidigaste politiskt sakkunnig regeringskansliet