Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi som gör en insats för fattiga blir SD-smetade

Jimmie Åkesson talade på Vid din sidas demonstration i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD
Mängder av demonstranter samlades på Mynttorget i Stockholm.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/IBL
Jeanette Höglund är grundare och verksamhetsansvarig för Vid din sida.
Foto: OLIVIA AGE

Till alla som bryr sig om fattiga pensionärer i vårt land vädjar jag: Låt oss lägga partipolitiken åt sidan.

Jag hoppas att alla som försöker smeta SD-stämpel på oss lägger ned, skriver Jeanette Höglund från organisationen Vid din sida.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag är inte van vid att röra mig i maktens korridorer. Jag har inte lärt mig knepen, knivar i ryggen och retorik i något ungdomsförbund. Det kanske är därför jag blev lite överrumplad när jag plötsligt var föremål för ett politiskt drev.

Nu vill jag tydligt deklarera, en gång för alla: Hjälporganisationen Vid din sida är helt opolitiskt. Vi har inga band till något parti. Vi har bara ett fokus: att hjälpa fattiga pensionärer. 

Kritikerna borde vara med vid våra soppkök

Jag önskar att våra kritiker varit med vid våra soppkök. Två kvällar i veckan hjälper vi fattiga pensionärer att få ett mål lagat mat. De får fotvård, SL-kort och mänsklig kontakt. Och i julas kunde vi hjälpa ett 30-tal människor till ett hotellrum för ett par nätter. 

För de gamla var det något stort. Därmed var det också något stort för oss i Vid din sida.

Jag skulle kunna återge berättelser som skulle få den mest förhärdade att fälla en tår. Men trots att vi gör viktiga saker har vi på senare tid varit föremål för en hätsk kampanj.

Åkesson höll tal 

Låt mig ge en kort bakgrund.

Vid din sida har kontakt med samtliga riksdagspartier. Finansminister Magdalena Andersson sökte på eget initiativ upp oss och har följt vårt arbete. Vi har träffat statsminister Stefan Löfven, Moderaternas andra vice ordförande Elisabeth Svantesson och andra politiker. Här finns en bredd. Jag själv har aldrig tillhört något parti.

Det som rört upp känslor är att vi under våren hade en demonstration. Vid vår demonstration frågade jag om det fanns någon politiker i publiken och om han eller hon ville säga några ord.  Två politiker kom upp på scenen. Den ene var SD:s Jimmie Åkesson. Han klev upp och talade. Den andra var Elisabeth Svantesson, andra vice ordförande för Moderaterna. Också hon talade. Jag önskar att fler partiledare varit där och talat om vad de vill göra för fattiga pensionärer. 

M-toppen Elisabeth Svantesson talade också på demonstrationen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Tusentals personer hade samlats för att demonstrera mot fattigdom och hemlöshet bland äldre.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD

Min SD-pappa lämnar Vid din sida

Att Jimmie Åkesson talade betyder inte att vi på något sätt som organisation förordar något parti eller någon partiledare. Nu har våra kritiker pekat på att min pappa Gert Höglund, i styrelsen för Vid din sida, är aktiv i SD. Han har nu beslutat att lämna Vid din sida eftersom hans politiska sympatier tar fokus från den viktiga verksamhet som vi bedriver.

Därmed hoppas jag att alla, som försöker att smeta SD-stämpel på oss, lägger ned.

Ni anar inte hjälpbehovets storlek

Till alla som bryr sig om fattiga, ibland hungrande pensionärer i vårt land vädjar jag: låt oss lägga partipolitiken åt sidan. Låt oss lägga vår energi på att hjälpa. För tro mig, behovet av hjälp är betydligt större än många anar. De flesta i vårt land lever ett så tryggt liv att de inte har en susning om hur en annan, svårare verklighet ser ut.

Ni kan få en inblick genom att komma till våra soppkök. Se värmen vi möter när vi hjälper våra medmänniskor med mat, när vi kan hjälpa en svårt cancersjuk kvinna att vila upp sig på ett hotellrum ett par nätter.

Själv har jag vuxit mycket av att kunna bidra på mitt sätt genom Vid din sida. Jag hoppas att fler ställer upp vid vår sida. 


Av Jeanette Höglund

Grundare och verksamhetsansvarig Vid Din Sida