Frida Park.Frida Park.
Frida Park.

Vi skulle aldrig dela lika på föräldraledigheten

Publicerad

Är jag ett offer för patriarkala maktstrukturer? Eller körde jag över min stackars kuvade make eftersom jag ville dricka barnvagnslatte? Nej. Min man och jag satte oss ned. Pratade. Tillsammans, skriver Frida Park. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När vi fick vårt första barn studerade min make. Han var hemma ofta (vilket inte syns i statistiken) men jag tog ut merparten av föräldradagarna. Även när barn två och tre anlände tog jag ut flest dagar. Efter nio månader av kräkningar, foglossning, lungemboli och utmattning var det kanske inte konstigt att jag behövde den tiden för att knyta an till barnet och må bra igen.

Är jag ett offer för patriarkala maktstrukturer? Eller körde jag över min stackars kuvade make eftersom jag ville dricka barnvagnslatte? Nej. Min man och jag satte oss ned. Pratade. Tillsammans. Hur vill vi göra? Hur ska vi få vardagen att gå ihop? Vi landade i den lösning som var bäst för oss som familj.

Tänk, jag är övertygad om att majoriteten av män och kvinnor klarar av att ha det samtalet. Kan man inte det, har man sannolikt långt större problem än huruvida politikernas visioner om det ”jämställda föräldraskapet” råkar bli förverkligade under barnets första levnadsår. Inte heller tror jag att statliga direktiv för hur man bäst inrättar sin vardag skulle hjälpa relationen på traven.

 

LÄS MER: Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem? 

 

Det är väl toppen om man vill dela lika på föräldradagarna. Men ingen ska ha rätt att tvinga mig att göra detsamma. I en familj där båda har fast jobb och lön över medel skulle den lösningen kunna fungera utmärkt. För många andra skulle livspusslet försvåras avsevärt med individuell föräldraförsäkring, till exempel studerande, arbetslösa, företagare, bönder. Det är inte konstigt att 87 procent av svenska folket anser att de själva – och inte klåfingriga politiker – ska bestämma hur föräldradagarna ska fördelas. Familjer ser olika ut!

Jag är ledsen, vänsterfeminister, men jag var inte beredd att låta barnen betala priset.

Varje kvinna måste vara fri att själv avgöra om man vill amma eller inte. För mig har det inte fungerat att pumpa ur och barnen har inte accepterat flaska. Mina barn ammades tills de var knappt ett år. Jag är ledsen, vänsterfeminister, men jag var inte beredd att låta barnen betala priset så att ni skulle kunna jämställdhetscertifiera mitt föräldraskap.

Och apropå jämställdhet. Om vi med jämställdhet menar att kvinnor och män ges samma förutsättningar och att man fritt får ordna sitt liv efter sina värderingar och önskemål är kvoteringshysterin inte bara oförståelig - den är ett typexempel på statligt överförmynderi som med kraft bör motarbetas. En uppifrån påtvingad jämställdhetsnorm utan frihet är ingenting värd.

 

LÄS MER: Jobbet är inte viktigare än era barn 

 

Jag är så tacksam för att mina barn har en väldigt fin relation med sin far. Måttet på en bra förälder avgörs tack och lov inte av hur många föräldradagar man tagit ut (för pappans räkning så många som möjligt och för kvinnans sida så få som möjligt  - om man ska tro Försäkringskassan). Därtill är det rimligt att anta att antalet föräldradagar man tar ut inte överensstämmer med hur många dagar man faktiskt är hemma med barnet. Slappna av! Föräldraskap varar hela livet – inte bara första året.

Vem har rätt att ta ifrån mig och min man rätten att själva bestämma?

Vem har rätt att döma ut mina barns relation med sin pappa? Vem har rätt att säga att jag är en hunsad kvinna som inte vet mitt eget bästa? Vem har rätt att ta för givet att min man inte har kompenserat mig ekonomiskt t ex genom ökat pensionssparande? Vem har rätt att kritisera mina yrkes- och karriärval för att jag har prioriterat flest dagar hemma med barnen? Vem har rätt att ta ifrån mig och min man rätten att själva bestämma vad som är bäst för våra barn, för vår familj och för oss som individer?

Låt mig göra det fullständigt klart - inte klåfingriga politiker.

 

Frida Park

Lärare och ledarskribent Dagen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag