Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi skulle aldrig dela lika på föräldraledigheten

Frida Park.

Är jag ett offer för patriarkala maktstrukturer? Eller körde jag över min stackars kuvade make eftersom jag ville dricka barnvagnslatte? Nej. Min man och jag satte oss ned. Pratade. Tillsammans, skriver Frida Park. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När vi fick vårt första barn studerade min make. Han var hemma ofta (vilket inte syns i statistiken) men jag tog ut merparten av föräldradagarna. Även när barn två och tre anlände tog jag ut flest dagar. Efter nio månader av kräkningar, foglossning, lungemboli och utmattning var det kanske inte konstigt att jag behövde den tiden för att knyta an till barnet och må bra igen.

Är jag ett offer för patriarkala maktstrukturer? Eller körde jag över min stackars kuvade make eftersom jag ville dricka barnvagnslatte? Nej. Min man och jag satte oss ned. Pratade. Tillsammans. Hur vill vi göra? Hur ska vi få vardagen att gå ihop? Vi landade i den lösning som var bäst för oss som familj.

Tänk, jag är övertygad om att majoriteten av män och kvinnor klarar av att ha det samtalet. Kan man inte det, har man sannolikt långt större problem än huruvida politikernas visioner om det ”jämställda föräldraskapet” råkar bli förverkligade under barnets första levnadsår. Inte heller tror jag att statliga direktiv för hur man bäst inrättar sin vardag skulle hjälpa relationen på traven.


LÄS MER: Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem? 


Det är väl toppen om man vill dela lika på föräldradagarna. Men ingen ska ha rätt att tvinga mig att göra detsamma. I en familj där båda har fast jobb och lön över medel skulle den lösningen kunna fungera utmärkt. För många andra skulle livspusslet försvåras avsevärt med individuell föräldraförsäkring, till exempel studerande, arbetslösa, företagare, bönder. Det är inte konstigt att 87 procent av svenska folket anser att de själva – och inte klåfingriga politiker – ska bestämma hur föräldradagarna ska fördelas. Familjer ser olika ut!

Jag är ledsen, vänsterfeminister, men jag var inte beredd att låta barnen betala priset.

Varje kvinna måste vara fri att själv avgöra om man vill amma eller inte. För mig har det inte fungerat att pumpa ur och barnen har inte accepterat flaska. Mina barn ammades tills de var knappt ett år. Jag är ledsen, vänsterfeminister, men jag var inte beredd att låta barnen betala priset så att ni skulle kunna jämställdhetscertifiera mitt föräldraskap.

Och apropå jämställdhet. Om vi med jämställdhet menar att kvinnor och män ges samma förutsättningar och att man fritt får ordna sitt liv efter sina värderingar och önskemål är kvoteringshysterin inte bara oförståelig - den är ett typexempel på statligt överförmynderi som med kraft bör motarbetas. En uppifrån påtvingad jämställdhetsnorm utan frihet är ingenting värd.


LÄS MER: Jobbet är inte viktigare än era barn 


Jag är så tacksam för att mina barn har en väldigt fin relation med sin far. Måttet på en bra förälder avgörs tack och lov inte av hur många föräldradagar man tagit ut (för pappans räkning så många som möjligt och för kvinnans sida så få som möjligt  - om man ska tro Försäkringskassan). Därtill är det rimligt att anta att antalet föräldradagar man tar ut inte överensstämmer med hur många dagar man faktiskt är hemma med barnet. Slappna av! Föräldraskap varar hela livet – inte bara första året.

Vem har rätt att ta ifrån mig och min man rätten att själva bestämma?

Vem har rätt att döma ut mina barns relation med sin pappa? Vem har rätt att säga att jag är en hunsad kvinna som inte vet mitt eget bästa? Vem har rätt att ta för givet att min man inte har kompenserat mig ekonomiskt t ex genom ökat pensionssparande? Vem har rätt att kritisera mina yrkes- och karriärval för att jag har prioriterat flest dagar hemma med barnen? Vem har rätt att ta ifrån mig och min man rätten att själva bestämma vad som är bäst för våra barn, för vår familj och för oss som individer?

Låt mig göra det fullständigt klart - inte klåfingriga politiker.


Frida Park

Lärare och ledarskribent Dagen