Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi ska höja lägstanivån i välfärden

Oscar Sjöstedt (SD)
Foto: Pressbild
Ardalans debattartikel "Åkesson, varför ska våra skattepengar inte stanna i Sverige?" 6/2-17
Foto: Skärmdump Expressen

Jag är inte redo att medverka i initiativ som syftar till att avskaffa medborgarnas valfrihet, skriver Oscar Sjöstedt (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) skriver i inlägget Åkesson, varför ska våra skattepengar inte stanna i Sverige? om sitt nederlag från i höstas. Det nya konfliktområdet han även lyfter visar åter igen på den oaktsamhet som präglat hans tid som minister. Vi var tydliga i höstas och vill vara tydliga nu: regeringens proposition om upphandling var dåligt underbyggd och fick utstå massiv kritik från remissinstanserna, inte minst från lagrådet. Den hade inneburit väsentliga försämringar för svenska småföretag och den åstadkom konkurrensfördelar för de företag som anlitar utländsk arbetskraft, på bekostnad av vanliga svenska företag med svenska löntagare. Det var bland annat därför SD fällde förslaget tillsammans med alliansen. Regeringen ska nu – på uppdrag av riksdagen – återkomma med ett omarbetat förslag. Civilministern har inte vid något tillfälle kontaktat mig för att ta reda på mitt partis ståndpunkter. Man behöver inte tycka om alla andra partier men en ansvarsfull representant för en minoritetsregering måste vara beredd att samtala med oppositionen. Som en eftergift till Vänsterpartiet har regeringen sjösatt en utredning som ytterst syftar till att avskaffa valfriheten och införa ett offentligt monopol inom välfärdens verksamheter. 


LÄS MER: Åkesson, varför ska våra skattepengar inte stanna i Sverige? 


Sverigedemokraterna har ställt sig negativa till detta. Om Ardalan Shekarabi får sin vilja igenom tvingas populära verksamheter läggas ned med negativa följder för personal och brukare. Utredarens egna adjungerade experter har till och med tagit avstånd från hur deras arbete använts. Några av de mest populära skolorna i Sverige drivs i privat regi. Den kanske mest populära heter Engelska skolan och i utredningen målas den upp som ett hot eller ett problem. Den ideella sektorn drabbas likaså, då vinsttaket är formulerat på ett sådant sätt att även företag som inte får plocka ut vinst omfattas av det.


LÄS MER: Vänsteråsikter är inte godare 


Regeringen vill få debatten att handla om ett vinsttak istället för det som verkligen betyder någonting, nämligen kvalitet, tillgänglighet och brister i vård, skola och omsorg. Jag är redo att lyssna på samt stödja alla initiativ som syftar till att stärka kvaliteten i välfärden, exempelvis vad gäller tillståndsprövning, tillsyn, innehåll, sanktionsmöjligheter och fler kontroller och inspektioner. Att företag som drivs med offentliga medel ska skatta i Sverige är för mig fullständigt självklart. Jag är inte redo att medverka i initiativ som syftar till att avskaffa medborgarnas valfrihet. 

Jag är inte redo att medverka i initiativ som syftar till att avskaffa medborgarnas valfrihet.

Vi behöver lämna idén om att rättvisa uppnås när alla har det lika dåligt. Istället för att angripa de populära alternativen borde vi lära av dem och arbeta för att försöka höja lägstanivån både i privat och offentligt drivna verksamheter. 


Oscar Sjöstedt 

Ekonomisk-politisk talesperson SD