DEBATT. Idag är det internationella dagen för mänskliga rättigheter och sällan har det varit så viktigt att uppmärksamma den här dagen som nu. Vi lever i tider där mänskliga rättigheter är hotade och demokratiska grundprinciper ifrågasätts. Vi ser hur rasismen tillåts ta plats och hatisk retorik normaliseras, samtidigt som demokratin i länder nära oss monteras ned.
Här i Sverige varnar Säkerhetspolisen för att radikalnationalistiska och främlingsfientliga idéströmningar växer, främst via internet. Det är krafter som sprider hat mot olika grupper och bidrar till en avhumanisering av människor. Hatretoriken begränsas inte till enbart extrema nätforum, utan letar sig in i vanliga kommentarsfält på sociala medier, till fikarummen och hela vägen in i riksdagen. De som utsätts för hatet riskerar att tystna. I förlängningen är det ett allvarligt hot mot vår demokrati när människor skräms till tystnad.
Värna den fria pressen
Det är hög tid att stå upp för mänskliga rättigheter och mot rasism, inte bara i dag utan årets alla dagar. Vi lovar att ständigt ta kampen för ett öppet och fritt samhälle. Arbetet måste bedrivas på flera fronter samtidigt och vi måste arbeta tillsammans. Det finns inte en enskild lösning som minskar hatet.
En hörnpelare i vår demokrati är den fria och oberoende pressen som granskar oss som har makt och beskriver vad som sker i samhället. Runt om i landet kämpar medier just nu för att överleva. Därför har regeringen stärkt mediestödet för kommersiella medier och beslutat om villkor som gör att public service står fortsatt starkt. Att stärka medierna är att stärka demokratin.
Förbud mot rasistiska organisationer
Vidare förstärker regeringen arbetet med den nationella planen mot rasism och hatbrott. Det är ett viktigt steg framåt för att mota de krafter som vill göra skillnad på människor. Insatserna för att höja kompetensen om mänskliga rättigheter runtom i samhället fortsätter också och en oberoende institution till skydd för mänskliga rättigheter ska inrättas. Därtill har en parlamentarisk kommitté tillsatts som ska se över om rasistiska organisationer bör förbjudas.
Vi vet att ord har betydelse. När samhällsklimatet blir råare får det konsekvenser. Hot och hat och våld ökar, samhället blir otryggare och rasismen tillåts ta mer plats.
Vi måste också arbeta för att skapa ett samhälle där människor känner sig delaktiga och där alla barn och unga får växa upp och känna framtidstro. Människor måste också kunna ha tilltro till att välfärden i Sverige fungerar när de behöver den. Sverige ska ha en jämlik och stark välfärd för alla. På så sätt lägger vi grunden för ett samhälle präglat av gemenskap i stället för splittring.
Samhällsklimatet blir råare
Vi har alla ett ansvar för att uppmärksamma hatbudskap och bemöta och ifrågasätta dem. Ett särskilt stort ansvar vilar dock på oss politiker. Vi får aldrig vackla när det gäller mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.
Vi vet att ord har betydelse. När samhällsklimatet blir råare får det konsekvenser. Hot och hat och våld ökar, samhället blir otryggare och rasismen tillåts ta mer plats.
Detta är inte tider att vara naiv. Vi har sett förut vad som kan hända när gränser förskjuts för vad som går att säga. Sett hur samhällen förändrats i grunden. För att människor inte sa stopp, för att stegen längs det sluttande planet föreföll så små och obetydliga.
Det är hög tid att säga stopp.
Idag är det internationella dagen för mänskliga rättigheter. Låt dagen bli en påminnelse om att vi måste försvara de rättigheter som människor före oss kämpat så hårt för att bygga upp.
Av Åsa Lindhagen (MP)
Jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation
Amanda Lind (MP)
Kultur- och demokratiminister
LÄS MER: Förintelseöverlevare: Ni verkar inte se vad som håller på att ske